Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερβία: Αποσύρθηκαν οι νόμοι για τις απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων και τα δημοψηφίσματα

Οικολογικές οργανώσεις στην Σερβία υποστηρίζουν ότι οι νόμοι αυτοί καταρτίστηκαν με φωτογραφικό τρόπο, για να διευκολύνουν την εξόρυξη λιθίου στην δυτική Σερβία από την πολυεθνική εταιρία Rio Tinto.

Σερβία: Αποσύρθηκαν οι νόμοι για τις απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων και τα δημοψηφίσματα

Η κυβέρνηση της Σερβίας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη, αποφάσισε να αποσύρει δύο αμφιλεγόμενους νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα και αφορούν την απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων γης και την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Ο πρώτος νόμος παρείχε την δυνατότητα απαλλοτρίωσης περιουσιών με συνοπτικές διαδικασίες για δημόσια έργα καθώς και για ξένες επενδύσεις οι οποίες θα χαρακτηρίζονταν εθνικής σημασίας.

Οι ιδιοκτήτες στερούνταν του δικαιώματος να καταφύγουν στη δικαιοσύνη σε περίπτωση διαφωνίας με το ποσό της αποζημίωσης ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Ο δεύτερος νόμος που αποσύρθηκε αφορά την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και προέβλεπε κατάργηση του κατώτερου ορίου συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα. Το όριο αυτό μέχρι πρόσφατα ήταν το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Οικολογικές οργανώσεις στην Σερβία υποστηρίζουν ότι οι νόμοι αυτοί καταρτίστηκαν με φωτογραφικό τρόπο, για να διευκολύνουν την εξόρυξη λιθίου στην δυτική Σερβία από την πολυεθνική εταιρία Rio Tinto. Η επένδυση έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να κριθεί η τύχη της.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε 50 πόλεις της Σερβίας διατράνωσαν την αντίθεση τους στη λειτουργία ορυχείων λιθίου, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες σερβικών πανεπιστημίων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον.

Το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις και η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις, αποφάσισε να αποσύρει τους δύο επίμαχους νόμους. Κατέληξε στην απόφαση αυτή με προτροπή του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι νόμοι αυτοί θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πριν κατατεθούν ξανά στη βουλή.

Η Rio Tinto σκοπεύει να επενδύσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να εκμεταλλευθεί ορυχεία λιθίου στην δυτική Σερβία.

Το λίθιο, αλκαλικό μέταλλο, είναι χημικό στοιχείο που αξιοποιείται κυρίως στην κατασκευή μπαταριών και η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων το έχει καταστήσει το τελευταίο διάστημα μια από τις πλέον περιζήτητες πρώτες ύλες στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v