Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασιάζει το tapering η Fed, βλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Διπλασιάζει τον ρυθμό του tapering η κεντρική τράπεζα στα $30 δισ. τον μήνα. Τέλος οι αγορές ομολόγων τον Μάρτιο. «Σήμα» για συνολικά έξι αυξήσεις επιτοκίων ώς το τέλος του 2023. Στο 2,6% ο πληθωρισμός την επόμενη χρονιά, με την ανάπτυξη να φρενάρει στο 4%.

Διπλασιάζει το tapering η Fed, βλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τρεις φορές εντός του 2022 και άλλες τρεις το 2023.

Toύτο αναμένεται να οδηγήσει τα επιτόκια στο 0,9% στο τέλος του 2022 και στο 1,6% το 2023.

Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια, στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι θα παραμείνουν σε μηδενικά επιπέδα «μέχρι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας να φτάσουν στον στόχο της πλήρους απασχόλησης».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ακόμα ότι θα διπλασιάσουν τον ρυθμό περιστολής του προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά 30 δισ. δολάρια τον μήνα, το οποίο θα οδηγήσει στον τερματισμό του προγράμματος στο τέλος Μαρτίου αντί για τον Ιούνιο με βάση το αρχικό σχέδιο.

Στις νέες προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, η κεντρική τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2022 στο 2,6% από 2,2%, με βάση τη μέτρηση της προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE).

Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 4% το 2022 από 5,5% φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε τη λέξει «παροδικός» για τον πληθωρισμό.

Τα επιτόκια παρέμειναν όπως αναμενόταν στα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του 0 με 0,25%.

Ρίσκο η Όμικρον

H αμερικανική οικονομία βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς και δεν χρειάζεται πλέον την αυξημένη στήριξη που προσφέρουν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού, επιτρέποντας έτσι την ολοκλήρωση του προγράμματος νωρίτερα από ότι αναμενόταν, τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον επιπρόσθετη στήριξη» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Πάουελ εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% για σημαντικό διάστημα του 2022 και προβλέπεται να υποχωρήσει στο τέλος του επόμενου έτους. Επισήμανε ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι ευρύτερες, προσθέτοντας ότι «αυτός δεν είναι ο πληθωρισμός που περιμέναμε».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί ρίσκο για την οικονομία, αλλά δεν είναι σίγουρο πόσο υψηλό. Όπως ανέφερε η εμπειρία δείχνει ως τώρα ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσαρμόζονται. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, κύμα μετά το κύμα, μαθαίνουν να ζουν με αυτό» πρόσθεσε.

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν βλέπει να τελειώνει γρήγορα η πανδημία και αυτό καθιστά δύσκολο για την Fed να αξιολογήσει τι θα καθιστούσε μια φυσιολογική αγορά εργασίας στο περιβάλλον αυτό. Αν η πανδημία ήταν υπό έλεγχο, τότε οι φορείς άσκησης πολιτικής θα είχαν μια καλύτερη ιδέα για το ποια θα είναι η εικόνα της αγοράς εργασίας, αλλά «αυτό δεν θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v