Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Ρίσκο για την οικονομία η Ομικρον

Ο πλήθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% για σημαντικό διάστημα του 2022, τόνισε ο πρόεδρος της Fed.

Πάουελ: Ρίσκο για την οικονομία η Ομικρον

H αμερικανική οικονομία βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς και δεν χρειάζεται πλέον την αυξημένη στήριξη που προσφέρουν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού, επιτρέποντας έτσι την ολοκλήρωση του προγράμματος νωρίτερα από ότι αναμενόταν, τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. 

«Η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον επιπρόσθετη στήριξη» υπογράμμισε. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Πάουελ εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο του 2% για σημαντικό διάστημα του 2022 και προβλέπεται να υποχωρήσει στο τέλος του επόμενου έτους. Επισήμανε ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι ευρύτερες, προσθέτοντας ότι «αυτός δεν είναι ο πληθωρισμός που περιμέναμε».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι η νέα μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί ρίσκο για την οικονομία, αλλά δεν είναι σίγουρο πόσο υψηλό. Όπως ανέφερε η εμπειρία δείχνει ως τώρα ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσαρμόζονται. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, κύμα μετά το κύμα, μαθαίνουν να ζουν με αυτό» πρόσθεσε.

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν βλέπει να τελειώνει γρήγορα η πανδημία και αυτό καθιστά δύσκολο για την Fed να αξιολογήσει τι θα καθιστούσε μια φυσιολογική αγορά εργασίας στο περιβάλλον αυτό. Αν η πανδημία ήταν υπό έλεγχο, τότε οι φορείς άσκησης πολιτικής θα είχαν μια καλύτερη ιδέα για το ποια θα είναι η εικόνα της αγοράς εργασίας, αλλά «αυτό δεν θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο