Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλάρωσαν λίγο οι πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών στην ευρωζώνη

Ο δείκτης που αφορά τις τιμές πρώτων υλών υποχώρησε στις 87,0 μονάδες από 88,9, όπως έδειξε η έρευνα της IHS Markit. Επιβράδυνση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που έφτασε σε χαμηλό εννέα μηνών.

Χαλάρωσαν λίγο οι πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών στην ευρωζώνη

Περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα. Οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού περιορίζουν την ανάκαμψη στον κυρίαρχο κλάδο του μπλοκ, τις υπηρεσίες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit έδειξαν ότι ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 55,4 τον Νοέμβριο. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο και χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 54,0 μονάδες.

Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών προσγειώθηκε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις 53,3 μονάδες από 55,9 και έναντι πρόβλεψης για 54,1.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα βρίσκεται υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.

Τα εργοστάσια, που γενικά επηρεάστηκαν λιγότερο από τους περιορισμούς του κορωνοϊού, δέχτηκαν επίσης πλήγμα, με τον ΡΜΙ μεταποίησης να υποχωρεί σε χαμηλό 10 μηνών, στις 58,0 μονάδες από 58,4 τον Νοέμβριο.

Μία θετική ένδειξη ήταν ότι οι πιέσεις των τιμών μειώθηκαν ελαφρώς, αν και παραμένουν υψηλές. Ο δείκτης που αφορά τις τιμές πρώτων υλών υποχώρησε στις 87,0 μονάδες από 88,9.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v