Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Νέο ψαλίδι στα επιτόκια, sell off για την τουρκική λίρα

Πτώση 100 μονάδων βάσης, στο 14% τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων. Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 15 λιρών ανά δολάριο. Αύξηση 50% στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Ερντογάν.

Τουρκία: Νέο ψαλίδι στα επιτόκια, sell off για την τουρκική λίρα

Κατά 100 μονάδες βάσης μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και σε ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμορφώνονται πλέον στο 14%.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, είναι η τέταρτη διαδοχική μείωση, αλλά η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων. «Η Επιτροπή αποφάσισε να ολοκληρώσει τη χρήση του περιορισμένου χώρου που συνεπάγεται η παροδική επίδραση παραγόντων από την πλευρά της προσφοράς και άλλων παραγόντων πέρα από τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής στις αυξήσεις των τιμών και μείωσε το επιτόκιο πολιτικής κατά 100 μονάδες βάσης», ανέφερε η τράπεζα στη δήλωσή της.

Σε ιστορικό χαμηλό βουτάει η τουρκική λίρα, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 15 λιρών ανά δολάριο - έχει χάσει πάνω από 40% από τότε που η τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες στις αναδυόμενες αγορές. Η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 15,44 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 4,2%.

Eν τω μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος αντικατέστησε χθες δύο αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών. Απομάκρυνε επίσης κι άλλους ανώτερους αξιωματούχους υπεύθυνους για τα δημόσια οικονομικά και για οικονομικά προγράμματα και έρευνα. 

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση 50% του κατώτατου μισθού -από το 2022 θα φτάσει τις 4.250 λίρες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v