Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Το «πράσινο φως» για τη χρήση του χαπιού σε άτομα άνω των 12 ετών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα άναψε ο FDA.

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη το χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για την πρώτη ανάλογη θεραπεία που εγκρίνεται στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο FDA άναψε το «πράσινο φως» για τη χρήση του χαπιού σε άτομα άνω των 12 ετών που έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. 

Η Pfizer ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται Paxlovid, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου ως και 89% σε τέτοιους υψηλού κινδύνου ασθενείς. 

Ειδικοί εκτιμούν ότι το χάπι πιθανότατα θα αποδειχθεί καθοριστικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας τους ερχόμενους μήνες, ιδίως από τη στιγμή που οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τέτοιους ασθενείς έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Πατρίτσια Καβατσόνι, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Ανάπτυξης Φαρμάκων του FDA δήλωσε σε ανακοίνωση: «Η σημερινή έγκριση εισάγει την πρώτη θεραπεία κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται από το στόμα – ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος στη μάχη κατά της παγκόσμιας αυτής πανδημίας».

«Η έγκριση αυτή προσφέρει ένα νέο εργαλείο για την καταπολέμηση της Covid-19 σε μια κρίσιμη στιγμή της πανδημίας κατά την οποία εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις και υπόσχεται να καταστήσει την αντιιική θεραπεία πιο προσβάσιμη σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v