Γιατί η BofA δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές

Τα αγκάθια που προβληματίζουν τους αναλυτές της τράπεζας. Ο ρόλος της Όμικρον, των κερδών ανά μετοχή και οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου. Πίνακες με τις εκτιμήσεις για δείκτες-σηματωρούς.

Γιατί η BofA δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές

Η μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα απειλούν τις αγορές της Ευρώπης, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα Bank of America. H ίδια υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη το 2022 θα εξασθενήσει, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν, γεγονός που δημιουργεί «συνθήκες» για τις μετοχές να περιορίσουν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους, εκτιμά η BofA Global Research για το 2022.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανό να παραμείνει ένας καθοδικός κίνδυνος. Η εξάπλωσή της φαίνεται πιθανό να οδηγήσει σε μια ταχεία αλλά λιγότερο θανατηφόρα αύξηση των παγκόσμιων μολύνσεων της πανδημίας Covid-19. Αυτό είναι πιθανό να μεταφραστεί σε έναν μέτρια αρνητικό παράγοντα, που θα επιβαρύνει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων καθώς μια ταχεία αύξηση των λοιμώξεων αυξάνει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ακόμη και όταν τα ποσοστά νοσηλείας παραμένουν χαμηλά, προκαλώντας ανάγκη για περιοριστικά μέτρα και πιο προσεκτική συμπεριφορά των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, στην ετήσια στρατηγική της BofA Global Research για τις μετοχές των ευρωπαϊκών χωρών το 2022 σημειώνει ότι:

  • Ο στόχος της για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 για το τέλος του 2022 τοποθετείται στις 430 μονάδες ή 10% χαμηλότερα και βρίσκεται στο κάτω μέρος του εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι αναμένουν 6% άνοδο, ενώ το πάνω εύρος των εκτιμήσεων είναι οι 530 μονάδες και 11% άνοδος.
  • Το consensus των αναλυτών βλέπει τις μετοχές να υποστηρίζονται από την ανάπτυξη πάνω από την τάση καθώς και από τις χαμηλές πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων, αλλά, όπως αναφέρει η ίδια, αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός μεταβολής: αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2021, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και τα πιστωτικά περιθώρια θα διευρυνθούν.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ποια είναι τα στοιχεία που επικαλούνται όσοι υποστηρίζουν το «αισιόδοξο σενάριο» για τις μετοχές:

  1. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από την τάση.
  2. Οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων (δηλαδή το προεξοφλητικό επιτόκιο για τις μετοχές) βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
  3. Τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν σε καλά επίπεδα, γεγονός που, όπως υποστηρίζεται, δημιουργεί ένα υποστηρικτικό υπόβαθρο για τις μετοχές.

Η BofA είναι σύμφωνη με παραδοχές (1) και (3), αλλά πιστεύει ότι αυτό που έχει σημασία για τις προοπτικές των μετοχών δεν είναι πού βρίσκονται αυτές οι μακροοικονομικές μεταβλητές τώρα, αλλά πού θα πάνε από εδώ και πέρα. Η ίδια αναμένει ότι η ανάπτυξη θα εξασθενήσει, οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν, γεγονός που δημιουργεί «χώρο» για τις μετοχές να αντιστρέψουν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους.

Η αύξηση των κερδών το 2022 θα είναι ισχυρή, αλλά αυτό έχει ήδη τιμολογηθεί, εκτιμούν οι αναλυτές της. Συγκεκριμένα, μετά την αύξηση των κερδών ανά μετοχή του Stoxx 600 κατά 60%+ φέτος, οι εκτιμήσεις των αναλυτών (consensus) αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 8% το 2022. Ωστόσο, αυτό συμπεριλαμβάνεται ήδη στην τιμολόγηση, εκτιμά η BofA.

Όπως εξηγεί η τράπεζα, η αγορά λειτουργεί βάσει των κερδών ανά μετοχή των επόμενων 12 μηνών (forward EPS) και του αντίστοιχου forward δείκτη P/E 12 μηνών. Από τα μέσα του 2020, το ράλι καθοδηγείται από την ανάκαμψη κατά 50% στα forward EPS, ενώ ο δείκτης forward P/E 12 μηνών έχει εξασθενήσει. Ωστόσο, τα forward EPS καλύπτουν πλέον την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2022 και συνεπώς μεγαλύτερο μέρος του 2022, που σημαίνει ότι ενσωματώνει ήδη την πρόβλεψη για την αύξηση του EPS του 2022.

Για να οδηγήσει η ισχυρή αύξηση των EPS του 2022 σε πρόσθετη άνοδο της αγοράς, θα πρέπει να είναι υψηλότερη από τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, γεγονός που θα μεταφράζεται σε περαιτέρω αναβαθμίσεις των 12μηνων μελλοντικών EPS.

Η ανάλυση της BofA υποδηλώνει ότι αυτό είναι απίθανο. Περιμένει ότι οι αναβαθμίσεις EPS θα εξασθενήσουν το επόμενο έτος, ενώ η επιδείνωση του δείκτη περιθωρίου κέρδους υποδεικνύει περιθώριο για υποεκτίμηση των EPS σε σχέση με τα επίπεδα που υποδηλώνουν οι PMIs.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v