Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος ο πληθωρισμός για τις ΗΠΑ

Στο 4,7% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. Ισχυρή παραμένει η αγορά εργασίας.

Πονοκέφαλος ο πληθωρισμός για τις ΗΠΑ

Σταθερά στις 205 χιλιάδες έμειναν τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ο αριθμός είναι ανάλογος με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Τα υφιστάμενα αιτήματα για επίδομα υποχώρησαν σε 1,86 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Η έρευνα δείχνει τα χαμηλά επίπεδα απωλειών θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες καθώς οι εργοδότες εστιάζουν στην προσέλκυση εργαζομένων, ώστε να καλύψουν την καταναλωτική ζήτηση. Το επίπεδο των αιτημάτων είναι σε γενικές γραμμές ανάλογο με τα προ πανδημίας δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά τον Νοέμβριο αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, δείγμα ευρωστίας της οικονομίας. Η αύξηση έφτασε το 2,5% έναντι του προηγούμενου μήνα, υποβοηθούμενη από ξαφνική αύξηση στον αεροπορικό τομέα.

Ο πληθωρισμός

Στο 4,7% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός τον Νοέμβριο (PCE index), ένα στοιχείο που παρακολουθεί στενά η Fed. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Στην αύξηση των τιμών αποδίδεται η κάμψη στον ρυθμό με τον οποίο αυξάνουν οι καταναλωτικές δαπάνες, στο 0,6% το Νοέμβριο από 1,4% ένα μήνα νωρίτερα. Το προσωπικό εισόδημα, τέλος, αυξήθηκε 0,4% έναντι 0,5% το Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v