Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ: Είμαστε έτοιμοι για ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», δηλώνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, την ώρα που απεσταλμένοι της Ουάσιγκτον και της Μόσχας πραγματοποιούν τις πρώτες συζητήσεις για την Ουκρανία. Αδιάλλακτη στάση από τη Ρωσία.

ΝΑΤΟ: Είμαστε έτοιμοι για ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί τη Μόσχα να εγκαταλείψει την πολεμική εξωτερική πολιτική της και να συνεργαστεί με τη Δύση, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μία στρατιωτική συμμαχία που είναι προετοιμασμένη για σύγκρουση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένη για «μία νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη», εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, την ώρα που οι αξιωματούχοι της Δύσης είναι έτοιμοι για δυνητικές συζητήσεις με τη Μόσχα σχετικά με τη μείωση του μεγέθους των στρατιωτικών ασκήσεων, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη δέσμευση να μην αναπτύξουν αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία.

«Γνωρίζω την ιστορία της Ρωσίας. Για αιώνες έχει βιώσει σύγκρουση με τους γείτονες», είπε στους Financial Times. «[Αλλά] η Ρωσία έχει εναλλακτική λύση: Να συνεργαστεί, να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες σε περιοχές κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, πυροδοτώντας φόβους ότι σχεδιάζει νέα επίθεση σε μια χώρα όπου εισέβαλε το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδιο εισβολής. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει για δυνητική στρατιωτική δράση, εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αγνοήσουν τις απαιτήσεις της Μόσχας για αμυντικές συμφωνίες που θα μειώσουν σοβαρά τις δυνατότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αυτές οι δυνατότητες αποτελούν απειλή για τα σύνορά της.

«Είναι δυνατό να βρούμε μαζί έναν δρόμο, έναν πολιτικό δρόμο προς τα εμπρός και επίσης να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας... Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του. «Πρέπει να ελπίζουμε και να δουλέψουμε σκληρά για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

Η προειδοποίησή του έρχεται πριν από τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων στη Γενεύη σήμερα Δευτέρα, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση της 30μελούς συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ρωσικής αντιπροσωπείας την Τετάρτη. Μια τρίτη συνάντηση που θα φιλοξενηθεί από τον ευρύτερο Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Από την πλευρά της η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να κάνουν παραχωρήσεις ή να αντιμετωπίσουν επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα προόδου στις συνομιλίες Μόσχας και Ουάσινγκτον με στόχο την αποτροπή εισβολής στην Ουκρανία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και επικεφαλής διαπραγματευτής στη Γενεύη υιοθετεί αδιάλλακτη στάση. Δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στο αίτημά της να μην γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία, δέσμευση που οι ΗΠΑ και η στρατιωτική συμμαχία έχουν ήδη αποκλείσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v