Νέα παρενέργεια εντοπίστηκε στο εμβόλιο Johnson & Johnson

Νέα δεδομένα κατέγραψε ο αμερικανικός FDA αλλάζοντας το εγχειρίδιο για τη χρήση του. Τι δηλώνει η εταιρεία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Νέα παρενέργεια εντοπίστηκε στο εμβόλιο Johnson & Johnson

Το φύλλο πληροφοριών για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 έχει αναθεωρηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ώστε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας σπάνιας αιμορραγικής διαταραχής.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σημείωσε σε επιστολή προς την εταιρεία την Τρίτη ότι οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο ανοσοθρομβοπενίας ή ITP, κατά τις 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μώλωπες ή υπερβολική ή ασυνήθιστη αιμορραγία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Οι αλλαγές στο φύλλο πληροφοριών, όπως μεταδίδει το Bloomberg, περιλαμβάνουν συστάσεις προς τις αρχές εμβολιασμού σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της J&J σε άτομα με υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων, έναν τύπο κυττάρου αίματος που βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας.

Η Johnson & Johnson σχολίασε σε δήλωσή της ότι «άτομα που έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με ITP θα πρέπει να μιλήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον κίνδυνο ITP και την πιθανή ανάγκη παρακολούθησης των αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό».

Το εμβόλιο του J&J έχει συνδεθεί στο παρελθόν με σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους αίματος, μια κατάσταση που ονομάζεται θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας ή TTS. Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 17 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο. Τον περασμένο μήνα, το CDC συνέστησε την χρήση εμβολίων mRNA που κατασκευάζονται από τη Moderna Inc. και την Pfizer Inc. αντί της χρήσης αυτού της J&J.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v