Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε δύο χρόνια μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Η πτώση κατά 10 μονάδες βάσης ανακοινώθηκε λίγο πριν τα στοιχεία δείξουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Κατέβασαν ταχύτητα οι δαπάνες καταναλωτών και οι λιανικές πωλήσεις.

Πρώτη φορά σε δύο χρόνια μείωση επιτοκίων στην Κίνα

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Κίνας, ενισχύοντας μια οικονομία που χάνει δυναμική ενόψει των επαναλαμβανόμενων εξάρσεων κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η μείωση κατά 10 μονάδες βάσης ανακοινώθηκε λίγο πριν τα στοιχεία δείξουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η κίνηση ήταν υψηλότερη από την άνοδο 3,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, αλλά πιο χαμηλή από ό,τι τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν αξιοσημείωτη πτώση τον Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση ενίσχυσε τους ελέγχους του ιού σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η έξαρση κρουσμάτων Ομικρον τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου πλέον, θα περιορίσει περαιτέρω το κλίμα.

Για ολόκληρη τη χρονιά, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 8,1%, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης για «άνω του 6%. Η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου βοήθησε, με τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα να δείχνουν ότι οι εξαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 3,36 τρισ. δολάρια το 2021.

Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 4,3% ετησίως τον Δεκέμβριο, έναντι της μέσης πρόβλεψης για 3,7%. Για ολόκληρο το έτος, αυξήθηκε κατά 9,6%.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 1,7% ανοδικά ετησίως τον Δεκέμβριο από 3,9% τον Νοέμβριο και έναντι εκτίμησης για 3,8%. Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,5% τη χρονιά που μας πέρασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v