Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Πρόστιμο €70 εκατ. στην Πολωνία για την ανεξαρτησία των δικαστών

Είχε ζητηθεί να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες του πειθαρχικού συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός θεσμού-κλειδιού της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος. Τι γίνεται αν δεν καταβάλει το ποσό μέσα σε δύο μήνες.

Κομισιόν: Πρόστιμο €70 εκατ. στην Πολωνία για την ανεξαρτησία των δικαστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Πολωνία να καταβάλει σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν διέλυσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, ένα θεσμό που κατηγορείται ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία των δικαστών, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

Η Κομισιόν έστειλε σήμερα επιστολή στις πολωνικές αρχές, με την οποία τους δίνει διορία 45 ημερών για να καταβάλουν 69 εκατομμύρια ευρώ.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επιστολή εστάλη», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το πρόστιμο έχει στόχο να αναγκάσει τη Βαρσοβία να σεβαστεί προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, με την οποία της είχε ζητηθεί να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητες του πειθαρχικού συμβουλίου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενός θεσμού-κλειδιού της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του πολωνικού δικαστικού συστήματος.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το όργανο αυτό ότι πλήττει την ανεξαρτησία των δικαστών.

Το πρόστιμο αφορά μια πρώτη περίοδο έως τις 10 Ιανουαρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία η Βαρσοβία θα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Αν η Πολωνία δεν καταβάλει το ποσό μέσα σε διάστημα 60 ημερών, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί από τους ευρωπαϊκούς πόρους που χορηγούνται στη χώρα.

Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ΕΕ. Ωστόσο η απειλή αυτή βαραίνει ήδη την Πολωνία, που αρνείται να καταβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο της επιβλήθηκε από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επειδή δεν έχει κλείσει ένα τεράστιο ορυχείο λιγνίτη. Σε αυτή την υπόθεση, η Κομισιόν ζητεί από την Πολωνία να καταβάλει ένα πρώτο ποσό 15 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v