Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεντάγωνο: Σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καμία πρόθεση αυτή τη στιγμή για αποκλιμάκωση, επομένως είναι λογικό να δοθεί χρόνος στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να προετοιμαστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

Πεντάγωνο: Σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες για ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θέτουν έως και 8.500 στρατιώτες σε αυξημένη ετοιμότητα για ανάπτυξη για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, εάν χρειαστεί, καθώς ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας, προς επίδειξη στρατιωτικής δύναμης παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι δεν έχουν καμία πρόθεση αυτή τη στιγμή για αποκλιμάκωση», επομένως είναι «λογικό» να δοθεί χρόνος στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό να προετοιμαστεί, εάν το ΝΑΤΟ ενεργοποιήσει τη Δύναμη Αντίδρασής του κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της συμμαχίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα στο Πεντάγωνο.

Ο Κίρμπι είπε ότι τα στρατεύματα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη και ότι δεν θα σταλούν στην Ουκρανία. Είπε ότι «υπάρχει χρόνος και χώρος» για διπλωματία, αλλά ότι η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει τις δυνάμεις που είναι παρατεταγμένες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία -τις 100.000 στρατιώτες- και στη Λευκορωσία.

Η ειδοποίηση ετοιμότητας δείχνει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνάντησε τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας το Σαββατοκύριακο, θέλει να στείλει ένα ισχυρότερο στρατιωτικό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που η κυβέρνησή του έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε μια εισβολή με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις. Η Ρωσία αρνείται ότι σκοπεύει να εισβάλει.

Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε αυτό που αποκάλεσε «σημαντικό» τηλεφώνημα με Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καθώς οι χώρες της Δύσης εργάζονται για να επιτύχουν μια ενιαία θέση έναντι της Ρωσίας. «Πλήρης ομοφωνία με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες», είπε ο Μπάιντεν.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η συζήτηση διάρκειας 80 λεπτών επικεντρώθηκε στην «ανάγκη να λάβουμε όλα τα μέτρα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας», για να αποτρέψουμε τη ρωσική επιθετικότητα. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να μιλήσει με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες για να πιέσει για αποκλιμάκωση στα σύνορα με την Ουκρανία, αν και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Γαλλία θέλει η Ρωσία να μειώσει τη συγκέντρωση στρατευμάτων ή να ακούσει δημόσια ποιες είναι οι προθέσεις της Μόσχας.

Οι 8.500 στρατιώτες που έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ θα αποτελούν μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, εάν αυτή η ομάδα ενεργοποιηθεί. Η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ αριθμεί 40.000 άτομα που προέρχονται από πολλές χώρες.

Εν τω μεταξύ, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέτουν δυνάμεις σε ετοιμότητα και στέλνουν πρόσθετα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην Ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας την αποτροπή και την άμυνα των Συμμάχων, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη συγκέντρωση στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας και γύρω απ' αυτή, αναφέρει ανακοίνωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση όλων των Συμμάχων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση του ανατολικού τμήματος της Συμμαχίας. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τι απαντά η Ρωσία

Η κίνηση των αμερικανικών στρατευμάτων «επιτείνει τις εντάσεις» και η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση «με μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Η Ρωσία εξακολουθεί να αναμένει γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ στα αιτήματά της για την ασφάλεια αυτή την εβδομάδα, μετά την οποία θα αποφασίσει για τις προοπτικές της μελλοντικής διπλωματίας, είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Μεταξύ άλλων, η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποσύρει τις στρατιωτικές υποδομές από την περιφέρειά της, κάτι που η συμμαχία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να κάνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v