Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα» Fed για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

Στις αρχές Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Δεν αποκλείει αύξηση επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση ο Τζερόμ Πάουελ. Προσωρινός ο αντίκτυπος της Όμικρον.

«Σήμα» Fed για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο

Αντιμέτωπη με έντονη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών και έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι θα προχωρήσει τον Μάρτιο σε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed ανέφερε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από το επίπεδο του 0 με 0,25% που βρίσκονται σήμερα θα είναι πιθανότατα σύντομα κατάλληλη. «Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται αρκετά πάνω από το 2% και μια ισχυρή αγορά εργασίας, η επιτροπή FOMC έκρινε ότι θα είναι σύντομα κατάλληλη μια αύξηση των επιτοκίων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι οι έκτακτες αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed απέσυρε από την ανακοίνωση ότι η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων, μια φράση που υπήρχε σε κάθε ανακοινωθέν από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε ξεχωριστική ανακοίνωση, η Fed σημείωσε πως αναμένει ότι η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού θα ξεκινήσει μετά την έναρξη των αυξήσεων επιτοκίων. 

H Fed προσανατολίζεται προς μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση.

«Eχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα ρίσκα, ειδικά με όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

«Αναμένουμε κάποια αποδυνάμωση της οικονομίας από την Όμικρον, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι προσωρινή και πιστεύουμε ότι η υποκείμενη ισχύς της οικονομίας θα εκδηλωθεί αρκετά γρήγορα μετά από αυτό» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v