Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη το κόστος ρύπων στην Ευρώπη, ρεκόρ χτυπάει η Βρετανία

Στροφή στον πιο ρυπογόνο άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο είναι ακριβό. Την ανηφόρα πήραν και οι τιμές ρεύματος για ένατη μέρα στη Γερμανία, ανοδικά και στη Γαλλία.

Στα ύψη το κόστος ρύπων στην Ευρώπη, ρεκόρ χτυπάει η Βρετανία

Ενισχύονται οι τιμές δικαιωμάτων ρύπανσης σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι οι γεννήτριες θα συνεχίσουν να καίνε άνθρακα αντί για ακριβό φυσικό αέριο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6% αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Ακόμη και με τη μικρή πτώση της Παρασκευής, βρίσκονται πλέον κοντά στα 100 δολάρια ανά μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα για τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η τιμή έχει ενισχυθεί από το αυξημένο κόστος για το φυσικό αέριο, το οποίο καθιστά πιο κερδοφόρο για τις γεννήτριες να καίνε τον πιο ρυπογόνο άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για δικαιώματα εκπομπών ρύπων αυξάνεται, ασκώντας πιέσεις σε μια αγορά όπου η προσφορά ελέγχεται προσεκτικά από τις αρχές.

Η αγορά είναι «πολύ ευαίσθητη αυτή τη στιγμή», με τους φόβους μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου, ακόμη και αν ο ήπιος ευρωπαϊκός χειμώνας συγκρατεί την κατανάλωση, δήλωσε ο Marcus Ferdinand, στέλεχος ενέργειας στη Thema Consulting Group. Ωστόσο, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να αποκόψει την Ευρώπη από μια βασική προμήθεια άνθρακα, πρόσθεσε.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άδειες εκπομπών ρύπων έφτασαν στο ρεκόρ των £85,25 ανά τόνο την Παρασκευή, που ισοδυναμεί με περισσότερα από 100 ευρώ. Η τιμή ενισχύθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρέμβει για τον περιορισμό του ράλι.

Οι επιλογές των traders για στοιχήματα στον άνθρακα αυξάνονται επίσης. Τη Δευτέρα, το Intercontinental Exchange θα λανσάρει ένα συμβόλαιο με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Μελλοντικής Εκπλήρωσης Ανθρακα, προσφέροντας έναν τρόπο πρόσβασης και αντιστάθμισης μιας παγκόσμιας τιμής για τον άνθρακα, συναθροίζοντας το κόστος CO2 στη Βρετανία, την Ευρώπη, την Καλιφόρνια και τις ανατολικές ΗΠΑ. Η τιμή του δείκτη έχει υπερδιπλασιαστεί το περασμένο έτος.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύονται επίσης την Παρασκευή, με τα συμβόλαια της Γερμανίας και της Γαλλίας να επεκτείνουν τα κέρδη για ένατη ημέρα. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια επόμενης χρονιάς κινείται ανοδικά έως και 2,5%, στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η γαλλική ηλεκτρική ενέργεια έως και 2,2% στα 155,05 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v