Πούτιν: Η Δύση δεν ικανοποίησε δύο κύριες απαιτήσεις ασφαλείας

"Η Δύση αγνόησε τις προτάσεις μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Nα αποσύρει τα στρατεύματα», απάντησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Τετραμερής επικοινωνία ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, Πολωνού ΥΠΕΞ.

Πούτιν: Η Δύση δεν ικανοποίησε δύο κύριες απαιτήσεις ασφαλείας

Ο Ρώσος πρόεδρος. Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Δύση αγνόησε τις προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια, δεν ικανοποίησε τις δύο κύριες απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει ο διαλογος να συνεχιστεί ώστε να αποφευχθούν "αρνητικά σενάρια", μεταξύ αυτών ένας πόλεμος.

Οπως μεταδίδει το Reuters ο Β. Πούτιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία συμμετέχει στη Συμμαχία και στη συνέχεια επιτεθεί για να προσαρτήσει την Κριμαία από τη Ρωσία με τη βία.

"Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινήσει αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κάποιος αυτό; Προφανώς όχι», είπε μιλώντας σε συνέντευξη τύπου.

Χρειάζεται να βρεθούν τρόποι προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια κάθε πλευράς, είπε ο Πούτιν.

Τετραμερής επικοινωνία

Τετραμερής επικοινωνία για το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, μεταδίδει η ΕΡΤ μεταξύ του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ. Ζοζέπ Μπορέλ, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ, Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων της Πολωνίας, Ζμίνιε Ράου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις διπλωματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τις απαιτήσεις της Μόσχας για ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της επιστολής του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ της 31ης Ιανουαρίου.

Ενώ προετοιμάζονται οι απαντήσεις, επιβεβαίωσαν εκ νέου την ανάγκη να τηρηθούν οι θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω διμερούς και πολυμερούς δέσμευσης και στενού συντονισμού σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η σημασία του ΟΑΣΕ ως της κατάλληλης πλατφόρμας για αυτές τις συζητήσεις. Η Πολωνική Προεδρία του ΟΑΣΕ μπορεί να βασιστεί στην πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.

Κόντρα ΥΠΕΞ ΗΠΑ-Ρωσίας  

Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε 290 φορές ρωσικά αεροπλάνα το 2021

Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ χρειάστηκε να επέμβουν και να αναχαιτίσουν πάνω από 290 φορές ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη μέσα στο 2021, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία 290 από τις περίπου 370 συνολικά αποστολές πραγματοποιήθηκαν το 2021 ως απάντηση στις δραστηριότητες των ρωσικών αεροσκαφών.

Οι περισσότερες από τις αναχαιτίσεις το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Βαλτικής, όπου το ΝΑΤΟ εκτελεί μια αεροπορική αποστολή αστυνόμευσης για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

"Γενικά, οι αναχαιτίσεις έγιναν χωρίς επεισόδια καθώς τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ απογειώνονται για να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος που πλησιάζει και να το συνοδεύσουν έξω από την περιοχή. Πολύ λίγες αναχαιτισμένες πτήσεις εισήλθαν στον συμμαχικό εναέριο χώρο", επισήμανε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

Οι πτήσεις αναχαίτισης του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται ως ένα "φαινόμενο ρουτίνας". 

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για πιθανή ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας λόγω της ανάπτυξης ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα της γείτονος τους τελευταίους μήνες.

Το 2020, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πέταξαν περίπου 350 φορές ως απάντηση στα ρωσικά αεροσκάφη.

Σε όλη την Ευρώπη, περισσότερα από 60 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ανά πάσα στιγμή, έτοιμα να ανταποκριθούν σε απροειδοποίητες στρατιωτικές πτήσεις καθώς και σε πολιτικά αεροσκάφη που χάνουν την επικοινωνία τους με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για παράδειγμα σε περίπτωση αεροπειρατείας ή τεχνικών προβλημάτων.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι σε υπηρεσία όλο το 24ωρο, έτοιμα να απογειωθούν σε περίπτωση μη επαληθευμένων πτήσεων κοντά στον εναέριο χώρο των συμμάχων μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου. «Το ΝΑΤΟ είναι σε εγρήγορση και θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους».

Η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ 30 χωρών έχει δύο κέντρα αεροπορικών επιχειρήσεων — ένα στη Γερμανία, που καλύπτει τη βόρεια Ευρώπη και ένα στην Ισπανία που καλύπτει το νότο

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters, DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο