Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριστίν Λαγκάρντ: Εκπληξη ο πληθωρισμός, αλλά θα υποχωρήσει

Παραδέχτηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ ότι εξεπλάγη από την ταχεία αύξηση του πληθωρισμού και πως αυτός έχει κινηθεί υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Εκτίμησε, όμως, ότι εντός της χρονιάς θα αμβλυνθεί. Σήμα για αποφάσεις τον Μάρτιο.

Κριστίν Λαγκάρντ: Εκπληξη ο πληθωρισμός, αλλά θα υποχωρήσει

Η οικονομία της ευρωζώνης βελτιώνεται όπως και η αγορά εργασίας, επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνοντας τον Τύπο μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας, στην οποία επιβεβαίωσε τις προηγούμενες αποφάσεις της.

Η οικονομία επηρεάζεται όλο και λιγότερο σε κάθε κύμα της πανδημίας, τόνισε. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός εξέπληξε. Συμπλήρωσε δε ότι αναμένεται να είναι ενισχυμένος για περισσότερο απ’ όσο υπολογιζόταν αρχικά, αλλά σύμφωνα με την ίδια θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται εντός της χρονιάς.

Αναλυτικότερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 5,1% τον Ιανουάριο και είναι πιθανό να μείνει υψηλός για το επόμενο διάστημα. Σε αυτό βασικό ρόλο παίζει το ενεργειακό κόστος, το οποίο ανεβάζει τις τιμές σε αρκετούς κλάδους, όπως τα τρόφιμα, οι μεταφορές και τα λιπάσματα.

Επιπλέον οι αυξήσεις τιμών εξαπλώνονται σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Μίλησε για εξομάλυνση της δυναμικής των τιμών στην ενέργεια, στην πορεία της χρονιάς, αλλά και βελτίωση της εικόνας σε ό,τι αφορά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Είχαμε αναλυτική συζήτηση για το θέμα του πληθωρισμού, οι αποφάσεις για τα επιτόκια ήταν ομόφωνες, δήλωσε. Εστιάσαμε στις τελευταίες πληροφορίες που είχαμε αλλά και στον αντίκτυπο στο μέλλον. Θα εξεταστεί σε μεγαλύτερο βάθος τον Μάρτιο, όταν θα έχουμε νέες προβλέψεις και θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για μισθούς και αγορά εργασίας. Έτσι θα μπορέσουμε να αναλύσουμε τον αντίκτυπο.

Ολοι οδηγούμαστε από την ίδια «εντολή», τη σταθερότητα των τιμών. Δεν θέλουμε να βιαστούμε να φτάσουμε σε μια απόφαση, προτού έχουμε τα στοιχεία, συμπλήρωσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v