Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει το ΝΑΤΟ το αίτημα Ρωσίας-Κίνας να σταματήσει την επέκταση «προς Ανατολάς»

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν το δικό τους δρόμο, τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Υπό παρακολούθηση οι στενές επαφές Μόσχας - Πεκίνου.

Απορρίπτει το ΝΑΤΟ το αίτημα Ρωσίας-Κίνας να σταματήσει την επέκταση «προς Ανατολάς»

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ απέρριψε το αίτημα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να σταματήσει η στρατιωτική συμμαχία οποιαδήποτε επέκταση προς τα ανατολικά, σημειώνοντας ότι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τους δικούς τους δρόμους.

«Πρόκειται για το σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος των ανεξάρτητων εθνών να επιλέγουν τον δικό τους δρόμο», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η συμμαχία παρακολουθεί την Κίνα και τη Ρωσία καθώς συντονίζονται πιο στενά στρατιωτικά. «Λειτουργούν μαζί, έχουν περισσότερες ασκήσεις μαζί», είπε. «Μόλις πριν από λίγες μέρες είχαν μια κοινή ναυτική άσκηση με το Ιράν. Οπότε φυσικά αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε».

Ο Πούτιν, ο οποίος βρέθηκε στο Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη την Παρασκευή και δεσμεύτηκαν για μια διμερή φιλία «χωρίς απαγορευμένες ζώνες». Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Μόσχα σχεδιάζει να δημοσιεύσει βίντεο - προβοκάτσια ως τρόπο να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ λένε ότι έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 130.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v