Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλείψεις φαρμάκων πλήττουν την Ευρώπη

Οι λίστες των φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην αγορά ολοένα και περισσότερο μεγαλώνουν. Παραδείγματα από διάφορες χώρες. Κυριαρχούν στις ελλείψεις τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Τι καταγγέλλει ο Οργανισμός Προστασίας Καταναλωτών.

Ελλείψεις φαρμάκων πλήττουν την Ευρώπη

Έρευνα από οργανώσεις καταναλωτών σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Νορβηγία) έδειξε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, των καρδιαγγειακών παθήσεων και των λοιμώξεων. Ο αριθμός των καταγγελιών από πολίτες που ισχυρίζονται ότι συχνά δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα ή έπρεπε να αναζητήσουν άλλες επιλογές έχει επίσης αυξηθεί, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Προστασίας των Καταναλωτών BEUC και κάλεσε την ΕΕ να εξετάσει αυτή την ανησυχητική διάσταση.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των αναφορών για ελλείψεις βασικών φαρμάκων στη Γαλλία έχει αυξηθεί 20 φορές και στην Ισπανία 12 φορές τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι μία φορά τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκαν σε κατάσταση να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα για τον εαυτό τους ή για κάποιον στην οικογένειά τους. Το γεγονός ότι κάθε τρίτο άτομο που βρέθηκε σε μια τέτοια κατάσταση υπέστη επιπλοκές στην υγεία είναι επίσης ανησυχητικό, προειδοποιεί η BEUC. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ελήφθησαν από τα φαρμακεία, οι λόγοι για τις ελλείψεις κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν διαφορετικοί -από την υψηλή ζήτηση για ορισμένα φάρμακα, υλικοτεχνικά προβλήματα ή δυσκολίες προσφοράς έως την απόσυρση ορισμένων φαρμάκων από την αγορά.

«Ο οργανισμός μας έχει στείλει ορισμένα αιτήματα προκειμένου να επιλυθεί αυτή η σοβαρή κατάσταση. Απαιτούμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλουν σχέδια που μπορούν να αποτρέψουν τις ελλείψεις και να προβλέψουν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν. Θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι κυρώσεις για τις εταιρείες που δεν διασφαλίζουν επαρκείς και συνεχείς προμήθειες όπως ορίζει ο νόμος. Πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί, που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να αναφέρουν πιο εύκολα τέτοιες περιπτώσεις στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αντιδράσουν γρήγορα στις ελλείψεις και να αποτρέψουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία», ανέφερε η BEUC.

Παρεμπιπτόντως, η έρευνα έδειξε ότι οι ελλείψεις επηρέασαν μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Οι λίστες των φαρμάκων που δεν κυκλοφορούν στην αγορά ολοένα και περισσότερο μεγαλώνουν, έτσι στη Νορβηγία, για παράδειγμα, κατά το 2019, υπήρχαν 1.200 φάρμακα στη λίστα των ελλειμματικών φαρμάκων, δηλαδή διπλάσια από ό,τι την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι ελλείψεις επηρεάζουν σοβαρά την υγεία τους. Για τους περισσότερους, η απλή γνώση ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα προκαλεί άγχος, το οποίο καταγράφηκε στο 54% των περιπτώσεων στην Ισπανία και στο 47% στο Βέλγιο, ενώ καταγράφεται και επιδείνωση στην υγεία τους. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σχεδόν σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν ελλείψεις, επρόκειτο για φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν από γιατρούς, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό αφού πρόκειται για φάρμακα για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών προβλημάτων και λοιμώξεων.

Παρόλο που οι καταναλωτές έχουν αποδειχθεί σε μικρό αριθμό περιπτώσεων ότι πληρώνουν ακριβότερα υποκατάστατα για φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην αγορά, η μελέτη λέει ότι ορισμένοι έπρεπε να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις ή περιοχές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα. Οι αγοραστές τις περισσότερες φορές περίμεναν να κυκλοφορήσει το φάρμακο στην αγορά (27 τοις εκατό των ερωτηθέντων στο Βέλγιο και 30 τοις εκατό στην Πορτογαλία), ενώ το ένα τρίτο δεχόταν υποκατάστατα για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Στη Νορβηγία, για παράδειγμα, επτά στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι περίμεναν έως και δέκα ημέρες για να φτάσουν τα φάρμακα στην αγορά, ενώ για το 20% των ερωτηθέντων χρειάστηκε έως και ένας μήνας. Το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων στο Βέλγιο και στην Ιταλία δήλωσαν ότι είχαν επιπλέον κόστος λόγω αυτού του προβλήματος, καθώς έπρεπε να πάνε ξανά στον γιατρό για να λάβουν συνταγές για άλλα φάρμακα στην αγορά.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, Politika.rs

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v