Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Πούτιν με στόχο αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν πως αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία θα υπάρξει αποφασιστική και γρήγορη απάντηση. Η "υστερία" για μια ρωσική εισβολή έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της, λέει το Κρεμλίνο. Εκκενώνονται η μια μετά την άλλη οι ξένες πρεσβείες στην Ουκρανία.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν-Πούτιν με στόχο αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin αναφορικά με την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ οι σύμμαχοι προειδοποιούν πως οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Biden προειδοποίησε τον Putin πως αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία θα υπάρξει αποφασιστική και γρήγορη απάντηση, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία και για «άλλα σενάρια».

 

Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε πως οι δυο ηγέτες είχαν μια επαγγελματική και ουσιαστική επικοινωνία, η οποία όμως δεν έφερε κάποια θεμελιώδη αλλαγή.

Κατά τον αξιωματούχο, οι δυο άνδρες είχαν άμεση συζήτηση αναφορικά με όλα τα ζητήματα που έχουν αναφέρει οι ΗΠΑ δημοσίως, ενώ παραμένει ασαφές αν η Ρωσία είναι πρόθυμη να επιδιώξει το μονοπάτι της διπλωματίας και μπορεί να προχωρήσει σε στρατιωτικές ενέργειες.

Από την πλευρά του, σύμβουλος του Κρεμλίνου είπε πως η τηλεφωνική επικοινωνία Biden-Putin έγινε εν μέσω «υστερίας» για μια «αναπόφευκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και πως η υστερία αυτή έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Το ίδιος το τηλεφώνημα ήταν επαγγελματικό και ισορροπημένο, σημείωσε.

Όπως είπε, ο Biden προειδοποίησε για σοβαρές πιθανές αντιρωσικές κυρώσεις, χωρίς όμως να δίνει έμφαση σε αυτό. Ο Putin από την πλευρά του είπε στον Biden πως τα κράτη της Δύσης δεν έχουν πιέσει αρκετά την Ουκρανία για να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ και πως οι αμερικανικές αντιπροτάσεις που εστάλησαν στη Μόσχα αναφορικά με την ασφάλεια δεν έλαβαν υπ’ όψιν τις βασικές ανησυχίες της Ρωσίας. Ο Putin έθεσε με λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία θεωρεί πως το ζήτημα της ασφάλειας πρέπει να συζητηθεί τώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε το περισσότερο προσωπικό της πρεσβείας στο Κίεβο να εγκαταλείψει την Ουκρανία, ενώ χθες είχε ζητήσει από τους Αμερικάνους πολίτες να φύγουν από τη χώρα εντός 48 ωρών. Το δε Πεντάγωνο είπε πως αποσύρει περίπου 150 στρατιώτες από τη χώρα.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποφευχθούν οι εχθροπραξίες, η τηλεφωνική επικοινωνία Biden-Putin ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα σήμερα και ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα αργότερα, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η αύξηση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία και η αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας έχει προκαλέσει φόβους περί ρωσικής εισβολής, ενώ η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια σχέδια.

Νωρίτερα σήμερα, ο Putin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει στον Ρώσο ομόλογο του πως οι ειλικρινείς διαπραγματεύσεις δεν συνάδουν με μια κλιμάκωση των εντάσεων για την Ουκρανία.

Αργότερα σήμερα, κατόπιν των ξεχωριστών τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Ρώσο πρόεδρο, αναμένεται να έχουν επικοινωνία ο Biden με τον Macron, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Γαλλικής προεδρίας. Κατά τον αξιωματούχο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από αυτά που είπε ο Putin στον Macron πως η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση κατά της Ουκρανίας.

«Ωστόσο, είμαστε σε άκρα εγρήγορση έναντι της ρωσικής στρατιωτικής θέσης προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, κατά τη διάρκεια της 35λεπτης τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, τόνισε πως ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός στην κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Ο κ. Blinken δήλωσε ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Lavrov «οπωσδήποτε δεν έδωσε σήμα» πως η Μόσχα είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον είπε πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που πιθανότατα θα ξεκινούσε με μια αεροπορική επίθεση, θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Ήδη η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Κουβέϊτ και άλλες χώρες έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v