Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση με τη Ρωσία εντός 48 ωρών ζητά η Ουκρανία

Ο υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι η Μόσχα αγνοεί επίσημα αιτήματα, που της ζητούν να εξηγήσει τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορα. Η Ουκρανία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να μην μπει στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζει ο πρέσβης της στη Βρετανία.

Συνάντηση με τη Ρωσία εντός 48 ωρών ζητά η Ουκρανία

Συνάντηση με τη Ρωσία και άλλα μέλη βασικής ευρωπαϊκής ομάδας ασφαλείας για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορά της ζητά η Ουκρανία.

Οπως μεταδίδει το BBC, ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είπε ότι η Ρωσία έχει αγνοήσει επίσημα αιτήματα τα οποία της ζητούν να εξηγήσει τη συσσώρευση στρατευμάτων στα σύνορά της με την Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών για τη διαφάνεια των σχεδίων της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία παρά τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ωστόσο, ορισμένα δυτικά κράτη έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική δράση, με τις ΗΠΑ να λένε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς «ανά πάσα στιγμή».

Ο κ. Kuleba είπε ότι η Ουκρανία ζήτησε την Παρασκευή απαντήσεις από τη Ρωσία σχετικά με τις προθέσεις της σύμφωνα με τους κανόνες του Εγγράφου της Βιέννης, μίας συμφωνίας για θέματα ασφάλειας των μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ρωσία.

«Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για τον αδιαίρετο χαρακτήρα της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια, προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Καμία αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία διευκρίνισε τη Δευτέρα τις προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με πιθανή απόσυρση από την προσπάθεια για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία δεν θα επανεξετάσει την προσπάθειά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία.

Ερωτηθείς εάν η Ουκρανία μπορεί να επανεξετάσει ή όχι τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο πρέσβης Vadym Prystaiko είπε στο BBC στα αγγλικά: «Όχι, και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω αυτή την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τη θέση μου».

Ο Prystaiko είπε ότι το προηγούμενο ρεπορτάζ του BBC ήταν αποτέλεσμα παρανόησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v