Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόσχα: Επιστρέφουν στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα

Για επιστροφή στρατευμάτων στις βάσεις τους, μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μιλά η Μόσχα. Το Κίεβο και οι Δυτικοί εμπόδισαν μια κλιμάκωση από τη Ρωσία, δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. «Τρελοί όσοι μιλούν για επίθεση», δηλώνει η Μ. Ζαχάροβα.

Μόσχα: Επιστρέφουν στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα

Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Το Κίεβο και οι Δυτικοί εμπόδισαν μια κλιμάκωση από τη Ρωσία

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ: Τρελοί όσοι μιλούν για επίθεση της Ρωσίας

«Μόνο τρελοί, στερούμενοι ηθικής» μπορούν να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει την πρόθεση να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, στο τηλεοπτικό κανάλι Rete4, εστιάζοντας την κριτική της σε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο και την Ντάουνινγκ Στριτ.

Τόνισε ότι η Μόσχα κατηγορήθηκε αποκλειστικά για τη μετακίνηση στρατευμάτων στην επικράτειά της και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εφευρίσκουν σενάρια γύρω από την Ουκρανία, για να πείσουν τη Γερμανία να βάλει φρένο στον αγωγό φυσικού αερίου NordStream 2.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θέλουν να ακούνε ότι μιλάμε για μετακίνηση στρατευμάτων μέσα σε ρωσικό έδαφος».

Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Επιφυλακτική αισιοδοξία από τις ρωσικές ενέργειες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τρίτη ότι τα σημάδια που έρχονται από τη Ρωσία για την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία «είναι λόγοι για επιφυλακτική αισιοδοξία».

Ωστόσο, είπε ότι το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής «δεν έχει δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος» ή μείωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα ουκρανικά σύνορα, προσθέτοντας ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι «η μετακίνηση δυνάμεων δεν αντιπροσωπεύει αποκλιμάκωση» εάν η Ρωσία αφήσει πίσω της εξοπλισμό, διευκολύνοντας τη γρήγορη ενίσχυση των θέσεων της. Ωστόσο, είπε ότι η Δύση «ήταν έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να καθίσει και να αναζητήσει κοινό έδαφος» με τη Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v