Στο 5,1% επιβεβαιώνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Γενάρη

Για τη χώρα μας, η Eurostat εκτιμά τον ετήσιο πληθωρισμό -εναρμονισμένο για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- στο 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν 6,2% σε εθνικό επίπεδο τον περασμένο μήνα.

Στο 5,1% επιβεβαιώνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Γενάρη

Στο 5,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, από 5,0% τον Δεκέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 0,9%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,6% τον Ιανουάριο, από 5,3% τον Δεκέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 1,2%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι η νέα εκτίμησή της που επιβεβαιώνει την αρχική.

Για τη χώρα μας, η Eurostat εκτιμά τον ετήσιο πληθωρισμό -εναρμονισμένο για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- στο 5,5% από 4,4% τον Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή ήταν 6,2% σε εθνικό επίπεδο τον περασμένο μήνα.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (3,3%), στην Πορτογαλία (3,4%) και στη Σουηδία (3,9%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (12,3%), στην Εσθονία (11,0%) και στην Τσεχία (8,8%). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε οκτώ κράτη-μέλη και αυξήθηκε σε 19.

Τον Ιανουάριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (+2,80 ποσοστιαίες μονάδες - π.μ.). Ακολούθησαν οι υπηρεσίες (+0,98 π.μ.), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+0,77 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,56 π.μ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v