Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δεν καταδικάζει τη Ρωσία, ρίχνει ευθύνες στις ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρέκαμψε επανειλημμένα ερωτήσεις για το εάν το Πεκίνο θεωρεί εισβολή τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος.

Η Κίνα δεν καταδικάζει τη Ρωσία, ρίχνει ευθύνες στις ΗΠΑ

Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντ' αυτού προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση «όλα τα μέρη». Παράλληλα, επαναλαμβάνει την κριτική ότι οι ΗΠΑ φταίνε για την «υποβολή» της προοπτικής πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying παρέκαμψε επανειλημμένα τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ενημέρωσης την Πέμπτη για το εάν το Πεκίνο θεωρεί εισβολή τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος. Η Χούα είπε ότι η Κίνα «δεν ήθελε να δει τι συνέβη στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατεύονται.

«Τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποτρέψουν το να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», είπε η Χούα.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενη τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Κίεβο. Η Χούα έδωσε έμφαση στις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι οι πόλεις δεν θα στοχοποιηθούν, ενώ είπε ότι η Ρωσία είναι ανεξάρτητη και μπορεί να χαράξει στρατηγική με βάση τα δικά της συμφέροντα.

«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές ότι εσχάτως οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ένταση και προωθούν τον πόλεμο», είπε η Χούα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v