Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου

Εως και 9 χλμ από το κέντρο του Κιέβου είναι οι Ρώσοι, φτιάξτε μολότοφ λέει το υπ. Αμυνας. Ετοιμος να συζητήσει την «ουδετερότητα» λέει ο ουκρανός πρόεδρος. Η χώρα «αφέθηκε μόνη», δηλώνει. Εκτιμά ότι στόχος είναι η δολοφονία του. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου

Στα περίχωρα του Κιέβου βρίσκονται ήδη οι ρωσικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα. Σύμφωνα δε με το BBC, έχουν φτάσει μόλις εννέα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και το κοινοβούλιο. Το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας καλεί τους πολίτες να αντισταθούν στους επιτιθέμενους και να φτιάξουν βόμβες μολότοφ.

Προέλαση

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη προελάσει στην Ουκρανία, αναγνώρισε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Βασικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων, κατά τον ίδιο, μοιάζει να είναι η περικύκλωση του Κιέβου. Μοιάζουν επίσης να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα. Σημείωσε ότι εκτυλίσσονται μάχες στην περιφέρεια της Χερσώνας, στον νότο.

Κατά τον εκπρόσωπο του επιτελείου, στην Ουκρανία δρουν 60 τάγματα του ρωσικού στρατού, ευέλικτες, ταχύτατα μετακινούμενες μονάδες με 600 έως 1.000 άνδρες. Ουκρανικές πηγές υπολογίζουν ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κάπου 90 ρωσικά τάγματα ενόψει της εισβολής.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV).

Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Επίθεση με τεθωρακισμένα στην πρωτεύουσα περιμένει η Ουκρανία

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών. Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους.

Μας άφησαν μόνους, δηλώνει ο Ζελένσκι

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι 137 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Χαρακτήρισε τους πεσόντες «ήρωες» σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. Πρόσθεσε ότι άλλοι 136 Ουκρανοί τραυματίστηκαν στις μάχες.

Ανέφερε επίσης ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο, την επομένη της εισβολής στη χώρα του από τη Ρωσία, που έπληξε εγκαταστάσεις κοντά στην πρωτεύουσα.

«Λάβαμε την πληροφορία ότι ομάδες δολιοφθοράς του εχθρού μπήκαν στο Κίεβο», ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο ίδιος είναι στόχος νούμερο ένα για τους Ρώσους. «Η οικογένειά μου είναι ο στόχος νούμερο 2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία σκοτώνοντας τον αρχηγό του κράτους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος διαπίστωσε πως η χώρα του έχει «αφεθεί μόνη» αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό. «Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

O Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν φοβόμαστε τη Ρωσία, δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία, να μιλήσουμε για τα πάντα: εγγυήσεις ασφάλειας για τη χώρα μας και καθεστώς ουδετερότητας» (σ.σ. ένας από τους όρους που έθεσε χθες το Κρεμλίνο).

«Η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει, αργά ή γρήγορα, να μιλήσουμε για το πώς θα τελειώσουν οι μάχες και θα σταματήσει η εισβολή», συμπλήρωσε. «Οσο νωρίτερα ξεκινήσει η συζήτηση τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες και για την ίδια τη Ρωσία».

Παράλληλα, ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.

Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του δείχνει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση δεν αρκούν. Ο κ. Ζελένσκι ανέφερε πως η Ρωσία ξανάρχισε πυραυλικά πλήγματα περί τις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), υποστηρίζοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές υποδομές. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις της χώρας του σταμάτησαν την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στα περισσότερα μέτωπα.

 

Μπλίνκεν: Η Ρωσία σκοπό έχει να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «πεπεισμένος» ότι σκοπός του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την επομένη της έναρξης της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης πως η Μόσχα θα «επιτεθεί στην πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις».

«Βλέπουμε δυνάμεις να έρχονται από τον βορρά, από την ανατολή, από τον νότο, και αυτό είναι το σχέδιο που επισημαίναμε στον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν. Μολαταύτα διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία «θα επικρατήσει».

«Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, είμαι βέβαιος ότι η δημοκρατία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας θα νικήσουν», είπε.

Μακρόν: «Διπροσωπία» Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμο να «παραμείνει ανοικτός ο δρόμος» του διαλόγου με τη Μόσχα, προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη «διπροσωπία» του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως είχε χθες Πέμπτη «ειλικρινή, άμεση και γρήγορη» συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να απαιτήσει «να σταματήσουν οι μάχες το συντομότερο» και τον κάλεσε «να συζητήσει» με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων για να του μεταφέρει «το αίτημα» του Ουκρανού ομολόγου του για αυτό.

«Θεωρώ πως είναι ευθύνη μου (...) ταυτόχρονα καταδικάζοντας, ταυτόχρονα επιβάλλοντας κυρώσεις, ταυτόχρονα συνεχίζοντας τη δράση, να αφήσω ανοικτό τον δρόμο ώστε μια μέρα ή όταν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, να μπορέσουμε να αποσπάσουμε τη διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ωστόσο, ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειές του τις τελευταίες εβδομάδες, στηλίτευσε επίσης τη «διπροσωπία» του ενοίκου του Κρεμλίνου.

Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή, «ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επομένως ναι, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε εσκεμμένη επιλογή, συνειδητή, από τον πρόεδρο Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο, όταν ακόμα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», εκτίμησε.

«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξαγάγουμε συμπεράσματα από την επιλογή του προέδρου Πούτιν», που βάλθηκε «να αναποδογυρίσει την ευρωπαϊκή ιστορία και να μας οδηγήσει σε λογικές αυτοκρατορίας και σύγκρουσης, καταπατώντας όλες τις αρχές που πρυτανεύουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή δικών της, χωριστών κυρώσεων στη Ρωσία, πέραν αυτών που αποφάσισε η ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν «επέλεξε» τον πόλεμο στην Ευρώπη

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε να φέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη», κατήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο της Γαλλίας (η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου) Εμανουέλ Μακρόν.

«Βόμβες πέφτουν σε αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά, που φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί πεθαίνουν -και όλα αυτά συμβαίνουν το 2022 στην καρδιά της Ευρώπης», σημείωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι ενωμένη.

Επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ομόφωνοι στην καταδίκη της «φρικτής και απρόκλητης επίθεσης» της Ρωσίας και διεμήνυσε ότι «το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «τεράστιο» πακέτο στοχευμένων κυρώσεων, που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας και «την πολιτική ελίτ». Εξήγησε πως πρόκειται για κυρώσεις που αφορούν στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στον έλεγχο των εξαγωγών, στην πολιτική θεωρήσεων. Οι οικονομικές κυρώσεις θα κόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις πιο σημαντικές οικονομικές αγορές, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της ΕΕ.

«Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Το Κρεμλίνο το ξέρει, έκανε τα πάντα για να μας διχάσει αλλά απέτυχε» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Είμαστε ενωμένοι, πιο ενωμένοι από ποτέ», προσέθεσε και ανέφερε ότι «αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν την αρχή νέας εποχής».

Είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να «χαράξει εκ νέου τον χάρτη της Ευρώπης διά της βίας. Πρέπει (σ.σ. να αποτύχει) και θα αποτύχει».

με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg, Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v