Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φαρμακοβιομηχανίες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί 200 κλινικές δοκιμές

Στάση αναμονής τηρούν οι φαρμακοβιομηχανίες στον πλανήτη. Τι προσδοκούν και τι ανησυχεί τους μεγάλους πάικτες του κλάδου, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για τις μελέτες σκευασμάτων για σειρά ασθενειών

Φαρμακοβιομηχανίες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί 200 κλινικές δοκιμές

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πιθανό να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο. Επιπτώσεις αναμένονται και στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούν είτε στο Κίεβο, είτε σε άλλες περιοχές.

Μια βιοτεχνολογία, συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως ανησυχητικές. Η Karuna Therapeutics προειδοποίησε ότι τα χρονοδιαγράμματα για τη μελέτη της δεύτερης φάσης στη σχιζοφρένεια, που ονομάστηκε EMERGENT-3, είναι αβέβαια επειδή 10 από τις 19 τοποθεσίες που διενεργούνται οι δοκιμές της βρίσκονται στην Ουκρανία.

Σήμερα, η Ουκρανία φιλοξενεί περίπου 2.500 δημόσιες ιατρικές εγκαταστάσεις που έχουν εμπειρία στη διενέργεια διεθνών κλινικών δοκιμών, ενώ σε ετήσια βάση διεξάγονται περίπου 500 κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τον οργανισμό Global Clinical Trials. Παράλληλα, βιομηχανίες βιοφαρμάκων που δοκιμάζουν 251 φάρμακα και συσκευές σε κλινικές δοκιμές, χρησιμοποιούν έστω μία τοποθεσία στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών του FDA.

Συγκεκριμένα, οι 11 από τις 195 τοποθεσίες μελέτης που χρησιμοποιεί η Merck για τη δοκιμή φάσης 3 του Pembrolizumab που γίνεται σε συνδυασμό με το Lenvatinib σε ασθενείς με καρκίνωμα του ενδομητρίου είναι στην Ουκρανία.

Η Regeneron έχει επίσης μελέτες στην Ουκρανία, όπου δοκιμάζει το cemiplimab σε συνδυασμό με διπλή χημειοθεραπεία σε μια μελέτη φάσης 3 σε ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Έξι από τις 143 τοποθεσίες αυτής της μελέτης βρίσκονται στην Ουκρανία.

Η GlaxoSmithKline θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί, καθώς διαθέτει 27 τοποθεσίες στην Ουκρανία, από τις 235, στη μελέτη της φάσης 3 του otilimab σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η AstraZeneca, η οποία διαθέτει έως και 20 ενεργές δοκιμές στην Ουκρανία, είπε επίσης ότι εργάζεται για την προστασία των τοπικών υπαλλήλων.

Η Sanofi, η οποία έχει τουλάχιστον δύο μελέτες σε εξέλιξη στην Ουκρανία για το Dupilumab, σε συνεργασία με τη Regeneron, επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Ρευστή χαρακτήρισε από την άλλη, την κατάσταση, η Takeda επισημαίνοντας ότι "κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τους υπαλλήλους μας και τις οικογένειές τους και να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε τους ασθενείς με τις θεραπείες που χρειάζονται».

ΠΗΓΕΣ: iatronet.gr, fiercebiotech

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v