Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρίχνει 100 δισ. ευρώ στη γερμανική άμυνα ο Σολτς

Δραματική αλλαγή στρατηγικής από τη χώρα. Αφού για πρώτη φορά αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία ανεβάζει κατακόρυφα τις αμυντικές της δαπάνες. Για πρώτη φορά θα περάσουν το 2% του ΑΕΠ.

Ρίχνει 100 δισ. ευρώ στη γερμανική άμυνα ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε κατακόρυφη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της χώρας του, μεταδίδει το BBC.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου είπε ότι 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό του Βερολίνου φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα ξοδεύει πλέον περισσότερο από το 2% του ετήσιου ΑΕΠ της για την άμυνα, μια μακροχρόνια απαίτηση του ΝΑΤΟ που η χώρα δεν είχε προηγουμένως εκπληρώσει - παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, και ειδικότερα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γερμανία θα δημιουργήσει ένα ειδικό κεφάλαιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και θα ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ.

Είναι η τελευταία σε μια σειρά ανατροπών πολιτικής που ανακοίνωσε η Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής της απόφασης να αρχίσει να στέλνει όπλα απευθείας στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι ο κόσμος έχει «εισέλθει σε μια νέα εποχή» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v