Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόσχα: Οι Ουκρανοί συμφώνησαν για συνομιλίες στη Λευκορωσία

Το Κίεβο «επιβεβαίωσε» ότι θα συνομιλήσει με τη ρωσική πλευρά στη Λευκορωσία. Δόθηκαν εγγυήσεις ασφάλειας στην ουκρανική πλευρά για επαφές τη Δευτέρα. Οι δύο αντιπροσωπείες συναντώνται "χωρίς προϋποθέσεις", διαμηνύει το Κίεβο.

Μόσχα: Οι Ουκρανοί συμφώνησαν για συνομιλίες στη Λευκορωσία

Η Ρωσία δηλώνει ότι η Ουκρανία συμφώνησε να στείλει μια ομάδα στη Λευκορωσία για συνομιλίες που θα έχουν στόχο τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη χώρα μεταδίδει το RT.

Το Κίεβο «επιβεβαίωσε» τις προγραμματισμένες συνομιλίες στην περιοχή Gomel της Λευκορωσίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Ο Μεντίνσκι πρόσθεσε ότι τα μέρη αποφασίζουν τώρα για την επιμελητεία και την ακριβή τοποθεσία της συνόδου κορυφής, με «μέγιστη ασφάλεια» για τους Ουκρανούς.

Τη συμφωνία με τη Ρωσία για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στα σύνορα Ουκρανίας - Λευκορωσίας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σε δήλωση από το γραφείο του ο κ. Ζελένσκι αποσαφήνισε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν "χωρίς προϋποθέσεις" κοντά στον ποταμό Πρίπιατ. 

Η εξέλιξη ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επικοινώνησε με τον κ. Ζελένσκι το απόγευμα. "Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στη Λευκορωσική επικράτεια παραμένουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας" αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Θα ακούσουμε

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει μπροστά στη Μόσχα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον συναγερμό στον οποίο τέθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις αποτροπής των πυρηνικών ως μια απόπειρα άσκησης «πίεσης».

«Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα εκατοστό της επικράτειάς μας», διαβεβαίωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν προβλεφθεί για τη Δευτέρα με τη Μόσχα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, ο Κουλέμπα διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί πηγαίνουν εκεί «για να ακούσουν όσα έχει να πει η Ρωσία».

«Επομένως, αυτό που είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είναι ο τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος και να μπει ένα τέλος στην κατοχή των εδαφών μας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής πυρηνικών της Ρωσίας σε συναγερμό σήμερα είναι μια «απόπειρα να ζητήσει περισσότερα και να ασκήσει πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία». Η περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου «θα είναι μια καταστροφή για τον κόσμο», όμως αυτή η απειλή «δεν θα μας "σπάσει"», κατέληξε ο Κουλέμπα.

Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη, καθώς η Ουκρανία πρόκειται να συναντηθεί με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».

Ο Ζελένσκι έκανε αυτή τη δήλωση σε βίντεο ενώ συνομιλίες προβλέπεται να διεξαχθούν σήμερα ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Νωρίτερα ένας σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών είχε δηλώσει πως πύραυλοι Ισκαντέρ εκτοξεύθηκαν από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v