Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δεδομένα στο ουκρανικό μέτωπο μετά από πέντε ημέρες μαχών

Αλλαγή στρατηγικής από τις ρωσικές δυνάμεις, μετά τα περιορισμένα αποτελέσματα των πρώτων ημερών. Η ενεργοποίηση εφεδρειών και τα προβλήματα εφοδιασμού. Οι μάχες στο Κίεβο και το κρίσιμο μέτωπο στα νότια και τα ανατολικά της χώρας.

Τα δεδομένα στο ουκρανικό μέτωπο μετά από πέντε ημέρες μαχών

Ο ρωσικός στρατός πιθανότατα έχει αναγνωρίσει πως οι αρχικές του προσδοκίες ότι περιορισμένες επιθέσεις θα προκαλούσαν την κατάρρευση της ουκρανικής αντίστασης έχουν διαψευστεί και προσαρμόζεται αναλόγως. Μετακινεί πρόσθετες δυνάμεις προς την Ουκρανία και δημιουργεί πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές διευθετήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης, για να διεξάγει μια μεγαλύτερη, πιο σκληρή και πιο παρατεταμένη σύγκρουση από ό,τι είχε αρχικά προετοιμαστεί, σημειώνει το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών.

Η ροή του πολέμου θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα προς όφελος της Μόσχας, εάν ο ρωσικός στρατός έχει διαβάσει σωστά τις αποτυχίες του και τις αντιμετωπίσει αμέσως, δεδομένου του συντριπτικού πλεονεκτήματος σε μαχητική ισχύ. Ωστόσο, το ουκρανικό ηθικό και η αποτελεσματικότητα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμπλακούν σε αστικό πόλεμο τις επόμενες ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις σε μεγάλο βαθμό σταμάτησαν τις κινήσεις τους στις 26-27 Φεβρουαρίου, αλλά πιθανότατα θα επαναλάβουν τις επιθετικές επιχειρήσεις και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν μεγαλύτερη υποστήριξη από τον αέρα και το πυροβολικό τις επόμενες ημέρες. Ρωσικά στρατεύματα αερομεταφερόμενων και ειδικών δυνάμεων εμπλέκονται σε μάχες στον αστικό ιστό στο βορειοδυτικό Κίεβο, αλλά οι ρωσικές μηχανοκίνητες δυνάμεις δεν βρίσκονται ακόμη στην πρωτεύουσα. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες επιθέσεις στην κατεύθυνση προς Κίεβο και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, αλλά διέκοψαν σε μεγάλο βαθμό τις επιθετικές κινήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία. Πιθανότατα σταμάτησαν για να επανασχεδιάσουν την -μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχή- προσέγγισή τους στις επιχειρήσεις στη βόρεια Ουκρανία και να αναπτύξουν πρόσθετες ενισχύσεις και αεροπορικά μέσα στην πρώτη γραμμή.

Οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία πίεσαν με αργό ρυθμό βόρεια προς τη Ζαπορίζια και τη νοτιοανατολική στροφή του ποταμού Δνείπερου και ανατολικά κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας προς τη Μαριούπολη στις 27 Φεβρουαρίου. Οι ρωσικές δυνάμεις που προχωρούσαν ανατολικά από την Κριμαία ξεκίνησαν τις αρχικές επιθέσεις κατά της Μαριούπολης το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου, αποκόπτοντας μεγάλες συγκεντρώσεις των ουκρανικών δυνάμεων που εξακολουθούν να υπερασπίζονται την πρώτη γραμμή επαφής μεταξύ της μη κατεχόμενης Ουκρανίας και του κατεχόμενου Ντονμπάς.

Η ουκρανική αντίσταση παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματική και οι ρωσικές επιχειρήσεις ειδικά στον άξονα του Κιέβου δεν έχουν συντονιστεί και εκτελεστεί καλά, οδηγώντας σε σημαντικές ρωσικές αποτυχίες σε αυτόν τον άξονα και στο Χάρκοβο. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν πολύ μεγαλύτερες και πιο ικανές από τον συμβατικό στρατό της Ουκρανίας και η ρωσική πρόοδος στη νότια Ουκρανία ενδέχεται να απειλήσει να ανατρέψει και την άμυνα του Κιέβου και της βορειοανατολικής Ουκρανίας, εάν συνεχιστεί ανεξέλεγκτα.

Τα βασικά στοιχεία

  • Οι ρωσικές δυνάμεις έβαλαν φρένο στο σημερινό ευρύ μέτωπο προέλασής τους μεταξύ Τσερνίχιβ και Χάρκοβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να τις καθυστερούν και να προκαλούν απώλειες στη ρωσική πλευρά, αλλά πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν περαιτέρω προέλαση, εάν το Κρεμλίνο δεσμεύσει πρόσθετες εφεδρείες.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη του Χάρκοβο για πρώτη φορά στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά παραμένει απίθανο να καταλάβουν την πόλη χωρίς τη χρήση μεγαλύτερης δύναμης πυρός.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη από τα δυτικά και ξεκίνησαν τις αρχικές επιθέσεις στην πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει μεγάλα εδαφικά κέρδη από τα ανατολικά στο Ντονμπάς μετά από τέσσερις ημέρες μαχών. Πιθανότατα σκοπεύουν να καθηλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη γραμμή επαφής, για να μπορέσουν οι ρωσικές δυνάμεις που κινούνται από την Κριμαία να τις απομονώσουν.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν βόρεια προς τη Ζαπορίζια και, σε συνδυασμό με τις ρωσικές προελεύσεις στη Μαριούπολη, απειλούν να απομονώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς, εάν οι τελευταίες δεν αναδιπλωθούν.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν τη Χερσώνα αφού οι ουκρανικές αντεπιθέσεις την επανέκτησαν στις 26 Φεβρουαρίου. Αγνώστου μεγέθους συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων παραμένει στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου και απειλεί, ωστόσο, το Μικολάιβ.
  • Οι ρωσικές επιτυχίες στη νότια Ουκρανία είναι οι πιο επικίνδυνες και απειλούν να ανατρέψουν την επιτυχημένη άμυνα και οπισθοφυλακή της Ουκρανίας στα βόρεια και βορειοανατολικά.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ζητήματα ηθικού και υλικοτεχνικής υποστήριξης, προβλέψιμες συνέπειες του κακού σχεδιασμού, συντονισμού και εκτέλεσης επιθέσεων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις «βιώνουν οξεία έλλειψη καυσίμων και τροφίμων» και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα σιδηροδρομικά δίκτυα της Λευκορωσίας για να τροφοδοτούν τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
  • Ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές στόχευσαν μια ουκρανική αεροπορική βάση στη δυτική Ουκρανία για να καθηλώσουν την υπόλοιπη ουκρανική αεροπορία τη νύχτα 26-27 Φεβρουαρίου. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 5 αεροπορικές και 16 επιδρομές πυραύλων σε όλη την Ουκρανία από τα μεσάνυχτα έως τις 13:00 τοπική ώρα, στις 27 Φεβρουαρίου. Τα ρωσικά πλήγματα στόχευσαν το αεροδρόμιο Ivano-Frankivsk, όπου βρίσκεται η 114η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. 
  • Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση του πιθανού πλήρους φάσματος των δυνατοτήτων αέρος και πυραύλων τους. Η ουκρανική αεροπορία παραμένει επίσης ενεργή. Οι ρωσικές επιχειρήσεις πιθανότατα θα καταστρέψουν σταθερά τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις και τελικά θα βγάλουν την ουκρανική αεροπορία εκτός μάχης.
  • Η Ρωσία έχει επαρκή συμβατική στρατιωτική ισχύ για να ενισχύσει κάθε έναν από τους τρέχοντες άξονες προέλασής της και να εξουδετερώσει τις συμβατικές ουκρανικές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v