Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IIF: Εξαιρετικά πιθανό να χρεοκοπήσει η Ρωσία

Ο κίνδυνος για bank run αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ή να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθεματικά, σημειώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

IIF: Εξαιρετικά πιθανό να χρεοκοπήσει η Ρωσία

Η Ρωσία είναι εξαιρετικά πιθανό να φτάσει σε χρεοκοπία λόγω του εξωτερικού χρέους της, εάν η κρίση στην Ουκρανία συνεχίσει να επιδεινώνεται, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IΙF).

Η ρωσική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά χαμηλά διψήφια ποσοστά φέτος, πρόσθεσε το IΙF, και ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό μετά τις κυρώσεις της Δύσης.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τη Sberbank και τους καταθέτες της, ενώ άλλες μικρότερες ρωσικές τράπεζες ενδέχεται να χρεοκοπήσουν. Υπάρχουν σημαντικοί εμπορικοί και οικονομικοί κίνδυνοι μετάδοσης για τη δυτική οικονομία, δεδομένης της κλίμακας των κυρώσεων, προειδοποίησε το IΙF.

Σε έκθεσή του, το IΙF σημειώνει ότι το συμπέρασμα είναι ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομία της Ρωσίας και οι μέσοι Ρώσοι αισθάνονται ήδη το κόστος.

Οι κυρώσεις στοχεύουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, προκαλώντας bank run και αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ή/και να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθεματικά.

Επιπλέον, το IΙF θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα πρέπει να θεσπίσει αυστηρά capital control και πιθανώς να κηρύξει τραπεζική αργία καθώς επιταχύνονται οι μαζικές αναλήψεις και η ζήτηση για συνάλλαγμα συνεχίζει να αυξάνεται απότομα. Ως αποτέλεσμα, αναμένει να δει αρνητική ανάπτυξη σε μια οικονομία που είναι ήδη αντιμέτωπη με εμπόδια από την αυξανόμενη απομόνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v