Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι πάνω από 50% για το φυσικό αέριο, εκτόξευση στα $111 για το πετρέλαιο

Εκτινάσσονται οι τιμές ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, αν και οι προμήθειες ενέργειας μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Ανοδος 6% για τις τιμές πετρελαίου.

Ράλι πάνω από 50% για το φυσικό αέριο, εκτόξευση στα $111 για το πετρέλαιο

Αλμα πάνω από 50% έφτασαν να κάνουν οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, στις συναλλαγές της Τετάρτης, φτάνοντας στα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια ολλανδικού φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου έκλεισαν στην προηγούμενη συνεδρίαση στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτή την ώρα, λίγο μετά τις 2:οο το μεσημέρι, η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου ενισχύεται 35%, στα 164,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Στο επίκεντρο οι συνεχιζόμενοι φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ενώ οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις άμεσα στις ενεργειακές εξαγωγές, οι Αμερικανοί traders σε κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και ο Κόλπος του Μεξικού, αποφεύγουν το ρωσικό αργό.

 

 

Αν και οι προμήθειες ενέργειας μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές, οι traders δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές διακοπές οι οποίες ανεβάζουν τις τιμές.

Ανοδο 5,8% καταγράφει η τιμή του αμερικανικού αργού, στα 109,47 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ κατά 6% υψηλότερα βρίσκεται το μπρεντ, στα $111,36. 

Όπως σημείωναν οικονομολόγοι, τα ζητήματα αναφορικά με την χρηματοδότηση και ασφάλιση εμπορίου επηρεάζουν τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα. Επισημαίνεται πως οι ρωσικές πετρελαϊκές εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 8% της παγκόσμιας προσφοράς.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, ο Joe Biden δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συνασπίζονται και να ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς της Αμερικής με το Κρεμλίνο και να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v