Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τουρκία λέει «όχι» σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Προτεραιότητα της γείτονος να προστατεύσει την ευάλωτη οικονομία της και να διατηρήσει διπλωματική ισορροπία, δηλώνουν Τσαβούσογλου και Καλίν. Προτεραιότητα να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία προς τις εμπόλεμες χώρες.

Η Τουρκία λέει «όχι» σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει με τους δυτικούς συμμάχους της στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, καθώς την ενδιαφέρει να προστατεύσει την ευάλωτη οικονομία της και να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία προς τις εμπόλεμες χώρες, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει αίτημα από τους δυτικούς εταίρους της για να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα κατά της Ρωσίας.

Η Αγκυρα πρέπει να εξετάσει πώς οι κυρώσεις «θα επηρεάσουν την οικονομία μας, την ενεργειακή ασφάλεια και τον εναέριο χώρο μας. Δεν έχουμε συμμετάσχει κατ' αρχάς σε κυρώσεις αυτής της μορφής και ούτε έχουμε την πρόθεση να συμμετάσχουμε», είπε αργά την Τρίτη.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι χώρες της ΕΕ και άλλες κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ξεκίνησε η εισβολή, βάζοντας στο στόχαστρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πλούσια ελίτ της χώρας. Την Τετάρτη, η ΕΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την υποστήριξή της στη Μόσχα.

Η Αγκυρα διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, πουλώντας στρατιωτικό υλικό στην πρώτη και αγοράζοντας προηγμένα οπλικά συστήματα από τη δεύτερη. Η Ρωσία παρέχει στην Τουρκία το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ενέργειάς της και της στέλνει χιλιάδες τουρίστες, βασική πηγή σκληρού νομίσματος, καθώς η Τουρκία παλεύει με τη φθίνουσα αξία της λίρας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία αντιτίθεται κατ' αρχάς σε διμερείς ή πολυμερείς κυρώσεις. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, προέταξε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας και να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v