Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ακόμη και σήμερα εξετάζουν οι ΗΠΑ

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση εισαγωγών, αν και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, απέρριψε τα σχέδια. Στα $127 ανά βαρέλι το μπρεντ.

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ακόμη και σήμερα εξετάζουν οι ΗΠΑ

Κοντά σε υψηλά 14 ετών οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δράσουν μόνες τους για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ακόμη και σήμερα, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για ευρύτερη διακοπή των προμηθειών αργού.

Οι κινήσεις έρχονται μετά από μια απότομη αύξηση τη Δευτέρα, κοντά σε υψηλά 14 ετών, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι συζητούσε με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

«Η αύξηση της τιμής ήταν πολύ επιθετική σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα διαγράμματα μας λένε ότι η τιμή του πετρελαίου πρέπει να κάνει κάποια παύση για να μπορέσει να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα», δήλωσε ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικής στην Tiger Brokers Australia.

Αργά τη Δευτέρα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση, αν και η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, απέρριψε τα σχέδια για ενεργειακό εμπάργκο.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά «είναι πιθανό (να προχωρήσουν) μόνο οι ΗΠΑ».

Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα αργό και πετρελαϊκά προϊόντα.

Υπό το παραπάνω σκηνικό, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,8%, στα 122,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 3,2% φτάνει στα $127,12.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v