Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχισε η κρίσιμη συνάντηση στην Αττάλεια, νέοι βομβαρδισμοί

Αναφορές για βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών. Τα ρωσικά στρατεύματα περικυκλώνουν το Κίεβο. Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Σούμι. Περισσότεροι από 1.200 οι νεκροί στη Μαριούπολη. Ξεκίνησε η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Αρχισε η κρίσιμη συνάντηση στην Αττάλεια, νέοι βομβαρδισμοί

Ξεκίνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε η Μόσχα και επιβεβαίωσε Τούρκος διπλωμάτης.

«Η συνάντηση ξεκίνησε» , δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη, στόχος των συνομιλιών είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναμένεται ότι θα επιμείνει σε «τρία σημεία κλειδί» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Πριν την αναχώρησή του ο Κουλέμπα είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο Facebook ότι έχει «περιορισμένες» προσδοκίες από τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ διότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει σφοδρά και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην Τουρκία αντί για αλλού», επεσήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η Τουρκία ελπίζει πάνω απ’ όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενέτεινε τις μεσολαβητικές προσπάθειες από την αρχή της κρίσης, δήλωσε ότι «η Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Εργαζόμαστε για να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία».

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν χθες (Τετάρτη), σε μια κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ο Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», λέγοντας παράλληλα ότι έχει «περιορισμένες προσδοκίες».

«Δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αξιοποιήσουμε τις συνομιλίες στον μέγιστο βαθμό», δήλωσε και τόνισε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες αυτές». Ωστόσο το κλίμα κινδυνεύει να είναι τεταμένο, καθώς ο Ουκρανός υπουργός αποκάλεσε πρόσφατα στο CNN τον Ρώσο ομόλογό του «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», χρησιμοποιώντας το όνομα του υπουργού του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Αττάλεια είναι η πρώτη έξοδος του Λαβρόφ από τη Ρωσία, η οποία είναι όλο και πιο απομονωμένη λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της, από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Μάχες στη Μαριούπολη

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.

Η νύχτα πέρασε με ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις. Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι (βορειοανατολικά), έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκε τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου εκεί.

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας είτε ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Σούμι

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι, ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν σε αμάχους να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Απομακρύνθηκαν περίπου 35.000 άμαχοι

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη -που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες-, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).

Η απομάκρυνση των αμάχων γίνεται δυνάμει της συμφωνίας της Τετάρτης ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, που πρόσφερε μια ελπίδα στους πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις που βομβαρδίζονται.

Πάνω από 5.000 άμαχοι είχαν φύγει προχθές Τρίτη από τη Σούμι, πόλη 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Όμως η απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη έχει αποτύχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις αποτυχίες αυτές.

Η δημοτική αρχή της πόλης έκανε λόγο χθες μέσω Telegram για 1.207 νεκρούς αμάχους τις τελευταίες 9 ημέρες.

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ψευδείς οι ρωσικοί ισχυρισμοί για ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διέψευσαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

«Το Κρεμλίνο σκοπίμως διαδίδει ψέματα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συμμετέχουν σε δραστηριότητες χημικών και βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης αξιωματούχους της Κίνας να επαναλαμβάνουν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή η ρωσική παραπληροφόρηση είναι εντελώς ανόητη και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία επινοεί τέτοιους ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον άλλης χώρας. Επίσης, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί οριστικά και επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια» επισήμανε, σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε επίσης:

«Όπως έχουμε ξαναπεί, η Ρωσία επινοεί ψευδείς προφάσεις σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φρικτές ενέργειες στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατέχουν ούτε χρησιμοποιούν χημικά ή βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, συμμορφώνονται πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα και δεν αναπτύσσουν ούτε κατέχουν τέτοια όπλα οπουδήποτε. Είναι η Ρωσία που έχει ενεργά προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων και παραβιάζει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα και τη Σύμβαση για τα Βιολογικά Όπλα.

Η Ρωσία συνηθίζει να κατηγορεί τη Δύση για τα εγκλήματα που διαπράττει η ίδια. Αυτές οι τακτικές είναι ένα προφανές τέχνασμα από τη Ρωσία, για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει περαιτέρω προμελετημένες, απρόκλητες και αδικαιολόγητες επιθέσεις στην Ουκρανία».

Οικονομική στήριξη από ΗΠΑ-ΔΝΤ στην Ουκρανία

Και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ τοπική ώρα (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισ. δολαρίων. Το ποσό συμπεριλαμβάνει και τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το σχέδιο νόμου εξασφαλίζει επίσης χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφού εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, στην Ουκρανία, ώστε να τη βοηθήσει να καλύψει τις επείγουσες δαπάνες της και να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές ακύρωσαν την υφιστάμενη συμφωνία δανεισμού από το Ταμείο, όμως θα συνεργαστούν μαζί του για να σχεδιάσουν ένα κατάλληλο οικονομικό πρόγραμμα, που θα εστιάζει στην αποκατάσταση και την ανάπτυξη, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Reuters, AFP,dpa

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v