Η Ρωσία έτοιμη να πλήξει βιομηχανίες όπλων στην Ουκρανία, νέες συνομιλίες

«Απαντάμε στις επιθέσεις, δεν θα υπάρχει έλεος για τους μισθοφόρους», ανέφερε το υπ. Αμυνας της Ρωσίας. Τρίτη προγραμματίζεται νέος γύρος διαπραγματεύσεων. Βομβαρδισμοί σε μεγάλες πόλεις. Το Κίεβο προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Η Ρωσία έτοιμη να πλήξει βιομηχανίες όπλων στην Ουκρανία, νέες συνομιλίες

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει στρατιωτικές βιομηχανίες, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία πιστεύει πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, θα απαντήσουν ενεργώντας κατά τρόπο ώστε να «εξουδετερώσουν επιχειρήσεις του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας που κατασκευάζουν, επισκευάζουν και αποκαθιστούν τα όπλα τα οποία χρησιμοποιούν οι εθνικιστές για να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου».

«Καλούμε τους πολίτες της Ουκρανίας που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς και τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων, να φύγουν από τις περιοχές του πιθανού κινδύνου».

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών με συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης στην περιοχή του εργοστασίου Antonov, από το οποίο υπήρξαν πυρά που έπληξαν μονάδες ρωσικών στρατευμάτων. 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα πλήξουν ουκρανικές βιομηχανίες όπλων ως απάντηση στο χτύπημα στο Ντόνετσκ, γνωρίζουν όλες τις τοποθεσίες ξένων μισθοφόρων στην Ουκρανία και θα πληγούν με χτυπήματα ακριωβεία, αναφέρεται. «Δεν θα υπάρχει έλεος για τους μισθοφόρους, όπου κι αν βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας», την ευθύνη για τον θάνατό τους θα φέρει η ηγεσία των κρατών τους.

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης την Τρίτη

«Παύση» στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά. Σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για «τεχνική παύση» και επιπρόσθετη εργασία σε υποομάδες για ξεκαθάρισμα επιμέρους ορισμών. Οπως είπε, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. 

 Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Δεν δεχόμαστε να δοθούν η Κριμαία και το Ντονμπάς στη Ρωσία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7 και στη δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ, η Ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας της, η οποία εδώ και 19 ημέρες δέχεται ρωσική επίθεση.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα. Ο Πούτιν δολοφονεί αμάχους, και είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος.

«Ζητούμε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα κέντρα πυρηνικής ενέργειας, διαφορετικά ο πόλεμος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Αυτό που χρειάζεται, άμεσα, είναι κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε η Ιρίνα Βερεστσούκ .

Μικρά κέρδη για τους Ρώσους

Σε «σχεδόν όλα» τα επιμέρους μέτωπα η ρωσική προέλαση παραμένει «κολλημένη» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων. Οι ρωσικές δυνάμεις που κινούνται στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της περιβόητης αυτοκινητοπομπής προς τα βόρεια, δεν έχουν πετύχει αξιόλογη πρόοδο το Σαββατοκύριακο, υποστήριξε. Συμπλήρωσε ότι οι επιθέσεις στις πόλεις Chernihiv και Kharkiv παραμένουν επίσης ακινητοποιημένες, αλλά ότι η Ρωσία έχει οργανώσει μια δύναμη 50 έως 60 οχημάτων για να κινηθεί προς την πόλη Izium, πιθανώς για να εμποδίσει τη ροή των ουκρανικών δυνάμεων από το δυτικό τμήμα της χώρας.

Η Ουκρανία συνεχίζει να υπερασπίζεται τη Μαριούπολη, αν και η πόλη παραμένει απομονωμένη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επίσης κινηθεί πιο κοντά στην πόλη Μικολάιβ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, κάτι που θα τους επέτρεπε να κινηθούν προς την Οδησσό ή βόρεια προς το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις ΗΠΑ οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο κοντά στο Λβιβ στη δυτική Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τις προσπάθειες να ενισχυθεί με όπλα ο ουκρανικός στρατός.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην εκπαιδευτική εγκατάσταση Yavoriv με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από βομβαρδιστικά από τον ρωσικό εναέριο χώρο. Δεν υπήρχαν αμερικανικά στρατεύματα ή εργολάβοι στο Γιαβορίβ όταν χτυπήθηκε την Κυριακή, είπε ο αξιωματούχος.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου δήλωσε σήμερα ότι η πόλη του σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

«Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», είπε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέκοφ, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Εννέα νεκροί στη Ρίβνε

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Κρεμλίνο: Δεν ζητήσαμε βοήθεια από Κίνα, νέες προκλήσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Η Ρωσία δεν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές στους Financial Times. 

Εχουμε επαρκή πολεμοφόδια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, τονίζει, ενώ επαναλαμβάνει ότι «όλα τα ρωσικά σχέδια για την Ουκρανία θα υλοποιηθούν πλήρως και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί». 

«Η Μόσχα έχει προσέξει σχόλια από ΗΠΑ και ΕΕ ότι ο Πούτιν δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να προκαλέσουν τη Ρωσία να επιτεθεί σε πολυπληθείς πόλεις της Ουκρανίας, τη θεωρούμε προβοκάτσια», σημειώνει το Κρεμλίνο.  

Υπουργός Υγείας Ουκρανίας: 7 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο. Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο κ. Λιάσκο χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου. Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο βομβαρδισμός συγκροτήματος παιδιατρικού νοσοκομείου όπου λειτουργούσε μαιευτήριο στη Μαριούπολη προ ημερών προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η Μόσχα υποστήριξε πως το κτίριο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση και άρα ήταν θεμιτός στόχος. Το Κίεβο και τα Ηνωμένα Έθνη αντέτειναν ότι η εγκατάσταση συνέχιζε να λειτουργεί ως νοσοκομείο όταν επλήγη.

Ντονέτσκ: 23 νεκροί από ουκρανικό βομβαρδισμό, διαψεύδει το Κίεβο

Η Μόσχα κατήγγειλε σήμερα ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ,  που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι (...) μεταξύ των οποίων παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν». Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους.

Προηγούμενος απολογισμός, που δόθηκε το πρωί από το τοπικό «υπουργείο» Υγείας, έκανε λόγο για 16 νεκρούς και 23 τραυματίες. «Η χρήση τέτοιων όπλων εναντίον μιας πόλης όπου δεν υπάρχει θέση βολής των ενόπλων δυνάμεων (...) αποτελεί ένα έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Κονασένκοφ σε ανακοίνωσή του.

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της πόλης. «Αυτός πρόκειται σίγουρα για έναν ρωσικό πύραυλο ή κάποιο άλλο είδος πυρομαχικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματιούκιν σε συνέντευξη Τύπου. Ερωτηθείς για τις αναφορές για μια ουκρανική επίθεση στο Ντονέτσκ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πρόκειται για μια τραγωδία.

Βίντεο που τράβηξε ένας φωτογράφος του Reuters στο κέντρο του Ντόνετσκ δείχνει κατεστραμμένα και καμένα οχήματα. Αρκετά πτώματα και ένα θραύσμα βλήματος με καπνό να αναδύεται από αυτό ήταν ορατά. Κανένας απολογισμός δεν κατέστη εφικτό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ούτε από το Γαλλικό Πρακτορείο ούτε από το Reuters.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα. Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, ο Ντενίς Πουσίλιν, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για πύραυλο που περιείχε βόμβες διασποράς, οι οποίες όπως επισημαίνει το Γαλλικό πρακτορείο είναι απαγορευμένες στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στη Ρωσία και την Ουκρανία. «Αν (ο πύραυλος) δεν είχε καταρριφθεί, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα», εκτίμησε ο Πουσίλιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θύματα ανέμεναν σε στάση λεωφορείου και άλλοι περιμένοντας να αγοράσουν εισιτήριο. Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα πορτοκαλί λεωφορείο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά και από πολλά οχήματα που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες.

O Ζελένσκι ζητεί εκ νέου επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

 Ο Πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είπε νωρίτερα χθες ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε εκπαιδεύονταν μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Εκεί βρισκόταν επίσης μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μπρεντ Ρενό, ο οποίος σκοτώθηκε κοντά στο Κίεβο χθες Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως έπεσε θύμα «εσκεμμένης επίθεσης του ρωσικού στρατού». Άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος, που βρισκόταν στο ίδιο όχημα με τον θανόντα, τραυματίστηκε, όπως κι ένας Ουκρανός πολίτης.

με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, BBC, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v