Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο, χτυπήματα στην Οδησσό

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο, στη σκιά των βομβαρδισμών. Πληροφορίες για κινήσεις ρωσικών πλοίων κοντά στην Οδησσό. Νέα διαπραγμάτευση την Τετάρτη με σημάδια αισιοδοξίας από το Κίεβο. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο, χτυπήματα στην Οδησσό

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο και μεγάλες πόλεις αλλά και πληροφορίες, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, για κινήσεις ρωσικών πλοίων και επιθέσεις στην Οδησσό διαμορφώνουν το σκηνικό στα ουκρανικά μέτωπα.

Στο μεγάλο λιμάνι του Νότου μάλιστα τοπικός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ρωσικά χτυπήματα σε δυο περιοχές της Οδησσού.

Περιθώριο για συμβιβασμό βλέπει το Κίεβο

Κορυφαίος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο από τις 20:00 (18:00 GMT) της Τρίτης έως τις 7:00 π.μ. (05:00 GMT) της Πέμπτης, μετά το χτύπημα πολλών πολυκατοικιών από ρωσικές δυνάμεις που εδρεύουν έξω από την πόλη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Vitaliy Klitschko. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τελευταία αιματοχυσία, είπε. 

Παράλληλα, η βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια. Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

«Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ιντερνετ.

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Οι πρώτες πληροφορίες που έδωσαν, κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά. «Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ. Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα άτομο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όσων βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου. Η σφοδρότητα των μαχών γύρω από το Κίεβο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει περικυκλωθεί σχεδόν τελείως από τα ρωσικά στρατεύματα, είκοσι ημέρες αφού εισέβαλαν στη χώρα, την 24η Φεβρουαρίου. Οι μισοί και πλέον από τα 3 εκατ. κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Ρωσία: Ελέγχουμε πλήρως την περιφέρεια της Χερσώνας

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 6 Bayraktar TB-2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) σε τουλάχιστον 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο.

Το Reuters δεν μπορούσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Ζελένσκι: Εχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι δεν θα πετύχουν τίποτα με τον πόλεμο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε άλλο ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα όπου εκφράζει μια νότα επιφυλακτικής αισιοδοξίας για τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Υποστήριξε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η νίκη δεν θα έλθει στο πεδίο της μάχης.

«Έχουν ήδη αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι δεν θα πετύχουν τίποτα με πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης απευθείας στα ρωσικά στρατεύματα, λέγοντας: «Εάν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας, θα σας συμπεριφερθούμε με τρόπο που υποτίθεται ότι φέρονται οι άνθρωποι».

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στη γυναίκα που έτρεξε στο πλατό μιας ρωσικής βραδινής εκπομπής ειδήσεων στο κρατικά ελεγχόμενο Channel 1 με ένα αντιπολεμικό σήμα. Οπως μετέδωσε το BBC, πρόκειται για την Marina Ovsyannikova, συντάκτρια στο κανάλι. 

 

Ουκρανοί: Γιατί δεν θα πέσει το Κίεβο

Οι δύο Ουκρανοί στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου δηλώνουν στο BBC πως οι δυνάμεις τους παλεύουν σκληρά για να κρατήσουν το ρωσικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας και εξήγησαν γιατί πιστεύουν ότι η πόλη μπορεί να κρατήσει τις άμυνές της.

Μια πολυκατοικία εννέα ορόφων χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το πρωί της Δευτέρας, αλλά το κέντρο του Κιέβου και πολλά από τα μεγάλα προάστιά του παραμένουν ανέγγιχτα από τα ρωσικά όπλα.

Η τοπογραφία και το έδαφος της πόλης είναι στην πλευρά της Ουκρανίας, είπε ο στρατηγός Andriy Krischenko. Είναι μεγάλη και εκτεταμένη. Διασχίζεται από ποτάμια, όχι μόνο από τον Δνείπερο που χωρίζει το Κίεβο στα δύο, αλλά και από τους παραπόταμούς του.

Καθώς η Ουκρανία οδεύει προς την εικοστή ημέρα της ρωσικής εισβολής στο έδαφός της, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρείχε την καθημερινή του πρωινή ενημέρωση:

• Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εστιασμένες στη διατήρηση των κερδών τους στο ουκρανικό έδαφος και απέτυχαν να σημειώσουν περαιτέρω προόδους.

• Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμούς σε κρίσιμες υποδομές και χρησιμοποιούν μη στρατιωτικές υποδομές.

• Τέσσερα ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο και ένας πύραυλος κρουζ που ανήκει στη Ρωσία καταρρίφθηκαν από ουκρανικές δυνάμεις.

• Οι ουκρανικές μονάδες κατάφεραν να αποκρούσουν τις ρωσικές προσπάθειες να καταληφθεί η Μαριούπολη.

Μόνο 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτούργησαν

Σημειώνεται πως σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο, μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

Η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη πρακτικά απέτυχε χθες, 19η ημέρα των εχθροπραξιών, σύμφωνα με την κυρία Βέρεστσουκ. Οχηματοπομπή που μεταφέρει νερό και φάρμακα στην πολιορκημένη πόλη συνεχίζει να εμποδίζεται να περάσει, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν εξάλλου τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους καθώς έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να τραυματιστούν δύο άνδρες. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Εν τω μεταξύ, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Χθες Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει τον Μάιο

Ως προς την έκβαση του πολέμου, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς εκτίμησε ότι o πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ. Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή. «Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον ένα χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε τη διαταγή να αρχίσει αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v