Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018 προχώρησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Βλέπει συνολικά επτά αυξήσεις επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Στο 2,8% κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη το 2022. Εκτινάξη του πληθωρισμού στο 4,3%. Μικρή η πιθανότητα ύφεσης λέει ο Πάουελ.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5% την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η απόφαση λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά, καθώς ο Τζέιμς Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές τη φετινή χρονιά.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2022 έναντι πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,6% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024.

Παράλληλα, υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, στο 2,8% από 4% που προέβλεπαν προηγουμένως. 

Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο 3,5%.

Μικρή η πιθανότητα ύφεσης

Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και σε καλή κατάσταση για να ανταπεξέλθει σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι η πιθανότητα ύφεσης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Οι δηλώσεις του Πάουελ οδήγησαν υψηλότερα τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες είχαν περιορίσει τα αρχικά ισχυρά κέρδη μετά την ανακοίνωση της Fed.

Ο Πάουελ επισήμανε ακόμα ότι έχει καταγραφεί «εκπληκτική πρόοδος» στα σχέδια για συρρίκνωση του ισολογισμού.

Η μείωση μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και εντός του Μαϊου, πρόσθεσε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v