Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρώσος διαπραγματευτής: Στη μέση του δρόμου η συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά υπάρχει πρόοδος στο θέμα της «ουδετερότητας». Καταστράφηκε εργοστάσιο αεροσκαφών στη Λβιβ από ρωσική επίθεση. Mάχες στο κέντρο της Μαριούπολης. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Ρώσος διαπραγματευτής: Στη μέση του δρόμου η συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση

Ρώσος διαπραγματευτής υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις με την Ουκρανία σε ότι αφορά την «αποστρατιωτικοποίηση» είναι «στη μέση του δρόμου» καθώς και ότι οι απόψεις των δυο πλευρών σχεδόν ευθυγραμμίζονται στο θέμα της «ουδετερότητας» και της εγκατάλειψης της προσπάθειας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω φέρεται να δηλώνει o Vladimir Medinsky σύμφωνα με το Interfax. Στα θέματα που είναι στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι εγγυήσεις ασφαλείας. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλα θέματα που συζητούνται.

Την ουκρανική θέση αποτύπωσε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι μέσω Twitter: Κατάσταση διαπραγμάτευσης. Οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς είναι μόνο οι διαπραγματευτικές τους θέσεις. Όλες οι δηλώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας είναι αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με ισχυρές φόρμουλες.

ΗΠΑ: Οι Ρώσοι έχουν ρίξει πάνω από 1.000 πυραύλους στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες σε όλη την Ουκρανία, αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

«Κοντά στο Κίεβο, εξακολουθούμε να παρατηρούμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει σημαντικές προόδους προς την πόλη στα βόρεια/βορειοδυτικά. Και στα ανατολικά του Κιέβου, δεν παρατηρήσαμε καμία κίνηση των ρωσικών δυνάμεων. Παραμένουν περίπου 30 χλμ ανατολικά.

Όπως είδατε, αντιμετωπίζουν βαριά αντίσταση από τους Ουκρανούς. Το Τσέρνιγκοφ παραμένει απομονωμένο, αλλά οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πόλη. Και στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να μην έχουν κάνει εμφανή πρόοδο στο έδαφος. Κοντά στο Μικολάγιεφ, έχουμε παρατηρήσει ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να φαίνονται να παραμένουν έξω από την πόλη στα βορειοανατολικά.

Η Μαριούπολη παραμένει απομονωμένη, με τις ρωσικές δυνάμεις βόρεια και ανατολικά της πόλης. Συνεχίζουμε να βλέπουμε σφοδρούς βομβαρδισμούς εκεί. Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πόλη«.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει περισσότερους από 1.080 πυραύλους από την αρχή του πολέμου.

Παράλληλα, υπολόγισαν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν διαθέσιμο περίπου το 90% της συγκεντρωμένης στρατιωτικής τους δύναμης.

Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Vadym Boichenko δήλωσε ότι οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες ρωσικές αναφορές. Οι μάχες με τανκς και πολυβόλα συνεχίζονται", δήλωσε, μεταδίδει το BBC. «Όλοι κρύβονται στα καταφύγια».

Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από το 80% των κτιρίων κατοικιών είτε έχουν πληγεί είτε έχουν καταστραφεί και το 30% από αυτά δεν μπορεί να αποκατασταθεί. "Δεν υπάρχει πια κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου", λέει.

Δεν εντοπίστηκαν νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο. Την ώρα του βομβαρδισμό στο κτίριο αυτό κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τη ρωσική πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε «εν γνώσει» της αυτό το θέατρο της Μαριούπολης όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει εκεί καταφύγει, ένας ισχυρισμός που η Ρωσία αρνήθηκε.

Ζελένσκι: Επιχειρήσεις στο Κίεβο 

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.

Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), το  Χάρκοβο (ανατολικά) και το Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».

Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε. Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο. Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη. Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά). Αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πρωτεύουσας, συμπλήρωσε.

Πύραυλοι στη Λβιβ, καταστράφηκε εργοστάσιο

Αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το πρωί εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών στην ουκρανική πόλη Λβιβ (δυτικά), καταστρέφοντας την εγκατάσταση, ενημέρωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σάντοβι. Το εργοστάσιο δεν βρισκόταν σε λειτουργία και ο βομβαρδισμός δεν προκάλεσε απώλειες, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ίδιος αυτοδιοικητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει μέσω Facebook ότι οι ρωσικοί πύραυλοι «έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», αλλά όχι το ίδιο το αεροδρόμιο.

Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε επίσης ότι είδε να υψώνεται πυκνή στήλη καπνού στην περιοχή και άκουσε σειρήνες αυτοκινήτων της αστυνομίας και ασθενοφόρων που κινούνταν προς την κατεύθυνση της τοποθεσίας όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις.

Η Λβιβ παραμένει, συγκριτικά, αλώβητη από τον πόλεμο μέχρι στιγμής, όμως την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε βάση εκπαίδευσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κατά τις ουκρανικές αρχές.

Εκρηξη στο Κίεβο

Έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το περιστατικό. 

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές του Κιέβου αλλά και στα περίχωρά του συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και πολλοί άμαχοι χάνουν τη ζωή τους. Τα τελευταία επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις απώλειες αμάχων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια νέας, έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 726 νεκρούς, περιλαμβανομένων 52 παιδιών και 1.714 τραυματίες. Όμως ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων είναι και νοσοκομεία, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας ότι έχουν καταγραφεί 43 επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Κρίσιμη επικοινωνία Μπάιντεν-Σι

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου και του Κινέζου ομολόγου του. Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό κανάλι, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι σχέσεις μεταξύ κρατών δεν πρέπει να φτάνουν στο σημείο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, καθώς και ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Ειρήνη και ασφάλεια είναι τα πιο πολύτιμα αγαθά, είπε ο Κινέζος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν ήθελε να δει αντιπαράθεση στην ουκρανική κρίση.

Ο Σι, σύμφωνα πάντα με την κινεζική πλευρά, επεσήμανε ότι Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να οδηγήσουν τις διμερείς τους σχέσεις στο σωστό μονοπάτι, καθώς και ότι πρέπει να σταθούν δίπλα δίπλα, εξαιτίας των διεθνών ευθυνών τους και να κάνουν προσπάθειες για παγκόσμια ειρήνη..

Οι ΗΠΑ έκαναν σαφές χθες Πέμπτη ότι η Κίνα θα εκτεθεί στον κίνδυνο να υποστεί αντίποινα, εάν «υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας. «Ανησυχούμε πως (οι Κινέζοι) σχεδιάζουν να βοηθήσουν άμεσα τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρόεδρο Σι αύριο και θα του πει καθαρά ότι η Κίνα θα φέρει ευθύνη για κάθε ενέργεια με σκοπό να υποστηριχθεί η ρωσική επίθεση και ότι δεν θα διστάσουμε να της επιβάλουμε κόστη», είπε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Βλέπουμε με ανησυχία το ότι η Κίνα εξετάζει το να προσφέρει στη Ρωσία άμεση στρατιωτική βοήθεια», επέμεινε.

Το Πεκίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά πως έχει τέτοια πρόθεση.

Η Ουάσιγκτον λέει πως ανησυχεί επίσης ότι η κινεζική κυβέρνηση θα βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις. Πρόκειται για την πιο απερίφραστη προειδοποίηση που έχουν απευθύνει, δημόσια ή ιδιωτικά, οι ΗΠΑ στην Κίνα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.

Οι ρωσικές προτάσεις για εκεχειρία στο επίκεντρο νέας επικοινωνίας Πούτιν-Μακρόν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, για «πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου», διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Μόσχας κάνουν «ό,τι είναι δυνατό» για να μην στοχοποιούν αμάχους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Πούτιν «επέστησε την προσοχή στα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά από τις δυνάμεις ασφαλείας και τους Ουκρανούς εθνικιστές», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στον Γάλλο ομόλογό του για την προσέγγιση της Μόσχας σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

«Αντιδρώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και τη στάση της Μόσχας για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία, αναφέρεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v