Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αεροπλανοφόρο της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν πριν την επικοινωνία Μπάιντεν-Σι

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ralph Johnson, με πυραύλους Arleigh Burke, παρακολουθεί τις κινήσεις στη σκακιέρα της περιοχής. Η Ταϊβάν έστειλε επίσης πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση.

Αεροπλανοφόρο της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν πριν την επικοινωνία Μπάιντεν-Σι

Το αεροπλανοφόρο Shandong της Κίνας πλέει στα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν την Παρασκευή, υπό τη στενή παρακολούθηση ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού, δήλωσε στο Reuters πηγή με άμεση γνώση του θέματος, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Κίνας και ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή που επικαλείται το Reuters, είπε ότι το Shandong έπλευσε κοντά στο ελεγχόμενο από την Ταϊβάν νησί Κινμέν, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κινεζική πόλη Σιαμέν, υπό τη σκιά των ραντάρ ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου.

Το αντιτορπιλικό  USS Ralph Johnson, με πυραύλους Arleigh Burke, παρακολουθεί το αεροπλανοφόρο, το οποίο δεν είχε αεροσκάφη στο κατάστρωμά του και έπλευσε βόρεια μέσα από το στενό, πρόσθεσε η πηγή.

Η Ταϊβάν έστειλε επίσης πολεμικά πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση, είπε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή, για να συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Η επικοινωνία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας είναι μέρος των «προσπαθειών για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη.

«Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας, τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η στάση της Κίνας για την Ουκρανία βρίσκεται στο μικροσκόπιο τις τελευταίες ημέρες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους για την πρόθεση της Κίνας να δώσει στρατιωτική βοήθεια ως απάντηση σε ρωσικό αίτημα για εξοπλισμό.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είχε συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα με τον Γιανγκ Τζιέτσι, κορυφαίο στέλεχος εξωτερικής πολιτικής της Κίνας. Οι απολογισμοί της συζήτησης Σάλιβαν-Γιανγκ, της συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα μέσα Φεβρουαρίου, διέφεραν.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος το περιέγραψε ως μια «εκτεταμένη συνομιλία» για τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι η Ουκρανία εξετάστηκε μόνο εν συντομία, ως ένα από μια σειρά «διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v