Η πιο μεγάλη αύξηση 30 ετών για τις τιμές καταναλωτή στη Βρετανία

Ρεκόρ χτύπησε ο πληθωρισμός τον Φλεβάρη, τρέχοντας με 6,2% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για επιτάχυνση από το 5,5% του Ιανουαρίου, ενώ το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 6%. Στο 10,1% ο ο πληθωρισμός χονδρικής.

Η πιο μεγάλη αύξηση 30 ετών για τις τιμές καταναλωτή στη Βρετανία

Στο 6,2% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για επιτάχυνση από το 5,5% του Ιανουαρίου, το ποσοστό ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 6%, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ από το 1992.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% τον Φεβρουάριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης των ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση και 0,7% σε μηνιαία βάση.

Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στον ετήσιο πληθωρισμό του CPIH προήλθαν από τις οικιακές υπηρεσίες και τη στέγαση καθώς και τις μεταφορές, ιδίως από τα καύσιμα κίνησης και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής έφτασε στο 10,1%, που είναι το πιο υψηλό από το 2008. Σε μηνιαία κλίμακα, το ποσοστό πληθωρισμού ήταν 0,8%, από 1,2% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα. 

Τα προϊόντα διατροφής συνέβαλαν πιο πολύ στην ανοδική τάση των ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού της παραγωγής, ενώ τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στην ετήσια αύξηση των τιμών πρώτων υλών (εισροών) είχαν τα μέταλλα και τα μη μεταλλικά ορυκτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v