Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα πίσω η Μόσχα για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια

Δεν θα ξεκινήσει από 31 Μαρτίου η απαίτηση να γίνονται πληρωμές σε ρωσικό νόμισμα, διαμηνύει το Κίεβο. Ωστόσο στη Γερμανία έχει σημάνει συναγερμός και ήδη ενεργοποιήθηκε το πρώτο από τα τρία στάδια του νόμου διαχείρισης κρίσης.

Ενα βήμα πίσω η Μόσχα για τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια

Η γερμανική κυβέρνηση έκανε το πρώτο επίσημο βήμα προς την ορθολογική χρήση του φυσικού αερίου, καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή διακοπή των παραδόσεων από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ ενεργοποίησε το πρωί της Τετάρτης το πρώτο από τα τρία στάδια ενός νόμου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, που θα διαχειρίζεται τις έντονες ελλείψεις ενέργειας. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει τις προμήθειες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Κατά τη «φάση έγκαιρης προειδοποίησης», μια ομάδα κρίσης από το υπουργείο Οικονομικών, τη ρυθμιστική αρχή και τον ιδιωτικό τομέα θα παρακολουθεί τις εισαγωγές και την αποθήκευση. Εάν οι προμήθειες υπολείπονται και εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση μόνοι τους, η κυβέρνηση θα αποκόψει ορισμένα τμήματα της γερμανικής βιομηχανίας από το δίκτυο καθώς τα νοικοκυριά θα τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι το βήμα έγινε εν αναμονή ενός ρωσικού νόμου που θα απαιτεί την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια και όχι σε ευρώ ή δολάρια, τα νομίσματα που αναφέρονται στις προθεσμιακές συμβάσεις προμηθειών. Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G7 απέρριψαν τη Δευτέρα αυτή την προσέγγιση.

«Δεν θα δεχτούμε μια [μονομερή] παραβίαση των συμβάσεων», επανέλαβε ο Χάμπεκ το πρωί της Τετάρτης.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι προς το παρόν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία κυλούν κανονικά. Ωστόσο, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να «απογαλακτιστεί» από το ρωσικό αέριο και πλέον εισάγει περισσότερο LNG, το μερίδιο αγοράς της Ρωσίας στις γερμανικές εισαγωγές μειώθηκε από 55% σε 40%. 

Κρεμλίνο: Δεν θα εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η εντολή του Προέδρου να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια θα εκτελεστεί, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ρωσίας και την Gazprom να εφαρμόσουν μέτρα για τη μεταφορά διακανονισμών με «μη φιλικές χώρες», αυτές δηλαδή που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ρούβλια έως τις 31 Μαρτίου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ωστόσο, ο Πεσκόφ εξήγησε ότι οι πληρωμές και οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, επομένως οι νέοι κανόνες δεν θα τεθούν σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

ΕΕ για τροφοδοσία φυσικού αερίου: Ετοιμη για οποιαδήποτε κατάσταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση θα αφορά την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, μετά την ενεργοποίηση νωρίτερα σήμερα από το Βερολίνο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση των προμηθειών φυσικού αερίου σε περίπτωση διατάραξης ή διακοπής των ρωσικών εξαγωγών.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε περίπτωση. Φυσικά, θα συνεργασθούμε στενά με τα κράτη μέλη για να βοηθήσουμε όλους να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Πολιτικής Φρανς Τίμερμανς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v