Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν σε Ντράγκι: Δεκτές και οι πληρωμές αερίου σε ευρώ

«Δεν είναι απολύτως εύκολο να αλλάξει το νόμισμα που χρησιμοποιείται για την πληρωμή βασικών αγαθών διεθνώς», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Λιγότερο σαφές στις λεπτομέρειες ήταν το Κρεμλίνο.

Πούτιν σε Ντράγκι: Δεκτές και οι πληρωμές αερίου σε ευρώ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας ότι οι αγορές ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μπορούν ακόμα να γίνονται σε ευρώ, σηματοδοτώντας μια δυνητική άμβλυνση της στάσης του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια, μεταδίδει το Bloomberg.

«Ο Πούτιν είπε ότι τα τρέχοντα συμβόλαια θα παραμείνουν σε ισχύ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη. Εν τω μεταξύ, οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επρόκειτο να επαναληφθούν την Παρασκευή, σύμφωνα με ανώτατο Ουκρανό αξιωματούχο, επιδιώκοντας να αναπτύξουν περαιτέρω τις διαπροσωπικές συνομιλίες που έγιναν στην Τουρκία αλλά απέτυχαν να επιφέρουν σημαντική πρόοδο.

«Δεν είναι απολύτως εύκολο να αλλάξει το νόμισμα που χρησιμοποιείται για την πληρωμή βασικών αγαθών διεθνώς», δήλωσε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη. Η μετατροπή πληρωμών σε ευρώ τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολη, είπε.

Το Κρεμλίνο ήταν λιγότερο σαφές στις λεπτομέρειες. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστικά καμία αλλαγή για τους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου, μετά την αλλαγή της διαδικασίας πληρωμής, αν και είπε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι «απλώς αγοράζουν ρούβλια με το νόμισμα που καθορίζεται στη σύμβαση προμήθειας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να βλάψει τον αγροτικό τομέα της χώρας, προκαλώντας δυνητικά παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποχωρούν από τμήματα της Ουκρανίας, ακόμη και αν επικεντρώνεται στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς -και θα διατηρήσουν την πίεση στο Κίεβο.

Στις αγορές, το πετρέλαιο υποχώρησε απότομα σήμερα, μετά τις αναφορές ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα αμερικανικά αποθέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v