Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για Πούτιν»

Εγκληματία πολέμου χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο η πρώην γενική εισαγγελέας του ΟΗΕ, Κάρλα ντελ Πόντε. Οι ομαδικοί τάφοι και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για Πούτιν»

Η πρώην γενική εισαγγελέας στα διεθνή ποινικά δικαστήρια του ΟΗΕ για την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου» τόνισε η Κάρλα Ντελ Πόντε στην ελβετική εφημερίδα Le Temps σε συνέντευξή που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Όπως μεταδίδει το AP, η ίδια υποστήριξε ότι διαπράχθηκαν ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα σοκαρισμένη από τη χρήση ομαδικών τάφων στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος θυμίζει τα χειρότερα από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Ήλπιζα να μην ξαναδώ ομαδικούς τάφους» ανέφερε. «Αυτοί οι νεκροί έχουν αγαπημένα πρόσωπα που δεν ξέρουν καν τι απέγιναν. Αυτό είναι απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Άλλα εγκλήματα πολέμου που εντόπισε στην Ουκρανία περιελαμβάνουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, καταστροφή πολιτικών κτιρίων και ακόμη και την κατεδάφιση ολόκληρων χωριών.

Είπε ότι η έρευνα στην Ουκρανία θα ήταν ευκολότερη από αυτή στη Γιουγκοσλαβία, επειδή η ίδια η χώρα έχει ζητήσει διεθνή έρευνα. Ο σημερινός γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, επισκέφθηκε την Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Η Ντελ Πόντε πρόσθεσε ότι πρέπει να διεξαχθούν έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας επίσης αναφορές για υποτιθέμενα βασανιστήρια ορισμένων Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από τις ουκρανικές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v