Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επανεκλέγεται ο Ορμπαν στην Ουγγαρία: «Αντίπαλος ο Ζελένσκι»

«Θα θυμόμαστε αυτή τη νίκη μέχρι το τέλος της ζωής μας, γιατί έπρεπε να παλέψουμε ενάντια σε έναν τεράστιο αριθμό αντιπάλων, την Αριστερά, τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τον Ουκρανό πρόεδρο», είπε.

Επανεκλέγεται ο Ορμπαν στην Ουγγαρία: «Αντίπαλος ο Ζελένσκι»

Συντριπτική εκλογική νίκη για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν που κέρδισε τέταρτη διαδοχική θητεία, ξεπερνώντας την κριτική για την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας, τη χλιαρή υποστήριξή του στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία και τους στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το κόμμα Fidesz του Όρμπαν βρίσκεται σε πορεία για διατήρηση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων του κοινοβουλίου μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής, με καταμετρημένα περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των ψήφων. 

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις που είχαν προβλέψει κούρσα μετά την ένωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να προσπαθήσουν να τον ανατρέψουν.

Από το 2010, ο Ούγγρος ηγέτης αμφισβήτησε τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πίστη του στις δυτικές αξίες.

«Πετύχαμε μια τόσο τεράστια νίκη που ήταν ορατή ακόμη και από τη Σελήνη, αλλά σίγουρα από τις Βρυξέλλες», είπε ο Όρμπαν στους υποστηρικτές του στη Βουδαπέστη μετά την ψηφοφορία.

«Θα θυμόμαστε αυτή τη νίκη μέχρι το τέλος της ζωής μας γιατί έπρεπε να παλέψουμε ενάντια σε έναν τεράστιο αριθμό αντιπάλων», είπε ο Όρμπαν, επικαλούμενος αρκετούς από τους πολιτικούς του εχθρούς, συμπεριλαμβανομένης της ουγγρικής Αριστεράς, τους «γραφειοκράτες» στις Βρυξέλλες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «και τον Ουκρανό Πρόεδρο επίσης -- ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα», είπε σύμφωνα με το CNN.

Την ίδια ώρα, ο φιλορώσος σύμμαχός του στη Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS/Cesid, με καταμετρημένο το 60,9% των ψήφων έλαβε το 59,3% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v