Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πολωνία δεν θα εγκαταλείψει τον άνθρακα ούτε μετά το 2049

Επανεξετάζει τα πράσινα πλάνα της η Πολωνία λόγω της ενεργειακής κρίσης που έφερε ο πόλεμος. Καλοβλέπει τη χρήση άνθρακα και μετά το 2049, τορπιλίζοντας τους διακηρυγμένους στόχους για μια Ευρώπη μηδενικών εκπομπών στο β' μισό του αιώνα.

Η Πολωνία δεν θα εγκαταλείψει τον άνθρακα ούτε μετά το 2049

Ανθρακα θέλει να χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μετά το 2049 η Πολωνία, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, επιτείνοντας παράλληλα την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα επιθυμεί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα να παραμείνουν ως «πρόσθετος σταθεροποιητής» του ενεργειακού της συστήματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σάσιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανθρακωρύχους στην πόλη Κατοβίτσε, ανέφερε το πολωνικό Newswire PAP και αναμεταδίδει το Bloomberg.

Η Πολωνία μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ομως, η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου, καυσίμου-γέφυρας στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια. Η σύγκρουση έχει ανατρέψει τις αγορές ενέργειας και προκάλεσε επανεξέταση των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Οι δηλώσεις του Σασίν αντανακλούν τα νέα πλάνα της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης, που πριν από δύο χρόνια είχε κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία με τα συνδικάτα εξόρυξης για το κλείσιμο του τελευταίου ορυχείου θερμικού άνθρακα το 2049.

Ο αντιπρόεδρος Σάσιν διευκρίνισε ότι μετά την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί το σχέδιο να τεθούν υπό κρατική καθοδήγηση οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Πολωνίας για να επικεντρωθούν στη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ΕΕ πέρυσι ενεργοποίησε ένα σχέδιο μακράς πνοής για την αναμόρφωση των ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών της, προκειμένου να επιτύχει έναν αυστηρότερο στόχο μείωσης των εκπομπών το 2030 και να γίνει η πρώτη ήπειρος στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Τα σχέδια νόμου χρειάζονται έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v