Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ κατά της Ρωσίας

«Κορυφή του παγόβουνου» οι φρικαλεότητες στην Μπούτσα λένε οι ΗΠΑ, που ετοιμάζονται -σε συντονισμό με ΕΕ και G7- νέες κυρώσεις. Συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ κατά της Ρωσίας

Τον νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προετοιμάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι, μετά τους θανάτους πολιτών στη βόρεια Ουκρανία, τους οποίους ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτηρίζει «εγκλήματα πολέμου», απαιτώντας ανάλογη τιμωρία.

Ο εντοπισμός εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στην Μπούτσα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Το Κίεβο, η Ουάσιγκτον και σύμμαχοί τους κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας για βασανισμούς και εκτελέσεις αθώων. Η Μόσχα το διαψεύδει, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες και κατασκευασμένες τις κατηγορίες αυτές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, κάτι που το Κρεμλίνο απέρριψε.

Η Ουκρανή διαμεσολαβήτρια ανθρώπινων δικαιωμάτων είπε πως στον μαζικό τάφο που βρέθηκε κοντά σε εκκλησία στην Μπούτσα ίσως υπάρχουν 150 με 300 πτώματα, ενώ η Ρωσία επιμένει πως οι «ισχυρισμοί» για την Μπούτσα είναι μια «τερατώδης παραποίηση», που στόχο έχει να δυσφημίσει τον ρωσικό στρατό. Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, χθες Τρίτη.

«Αυτό που προβλέπαμε δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (...). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι Ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως η «πρόθεση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ρωσικού στρατού ήταν να διαπραχθούν ωμότητες στην Ουκρανία, επέμεινε.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως οι στρατιώτες δεν στοχεύουν πολίτες, χαρακτηρίζοντας ψέματα τις κατηγορίες περί κατάχρησης.

Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Οι κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον αναμένεται να δημοσιοποιήσει εντός της ημέρας νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας σε αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, σε συντονισμό με την ΕΕ και την G7.

Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι Ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι.

«Τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία-κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας, η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», συμπλήρωσε η κ. Ψάκι.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει νέες κυρώσεις στην Alfa Bank, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας, με ισχύ από σήμερα.

Νωρίτερα, η αμερικανική κατασκευάστρια επεξεργαστών υπολογιστών, η Intel Corp, ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στη Ρωσία με άμεση ισχύ, τονίζοντας πως έχει λάβει μέτρα για να μην επηρεαστεί η λειτουργία της στον υπόλοιπο κόσμο. Η Intel «συνεχίζει να ενώνει τη φωνή της με τη διεθνή κοινότητα, να καταδικάζει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και να καλεί να αποκατασταθεί άμεσα η ειρήνη», αναφέρει δελτίο Τύπου της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν πρότεινε νέες κυρώσεις, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα και το «πάγωμα» εμπορίου αξίας σχεδόν 20 δισ. ευρώ ως αντίποινα για τα πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πεδίο των μαχών

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως η Ρωσία είναι πιθανόν να προβεί σε νέα επίθεση σύντομα, στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαμηνύει πως οι δυνάμεις του θα «απελευθερώσουν» το λιμάνι της Μαριούπολης από τους Ουκρανούς «εθνικιστές».

Εκρήξεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. «Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ -προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου- αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης. Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τις 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο προαστίων του Κιέβου όπως το Χοστομέλ, η Μπούτσα και η Ιρπίν προ ολίγων ημερών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτοφυλακής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Eduard Basurin, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως εννέα κατοικημένες περιοχές στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» βλήθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά τον ίδιο, ένας πολίτης τραυματίστηκε και σημειώθηκαν ζημιές σε 15 σπίτια και τρεις υποδομές.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατ. δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, WSJ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v