Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν με τέσσερις μονάδες διαφορά από τη Λεπέν

Ποσοστό 27,6% εξασφαλίζει ο Γάλλος πρόεδρος. Το παιχνίδι δεν τελείωσε, έσπευσε να δηλώσει. Στον δεύτερο γύρο η Μαρίν Λεπέν, που ζητά τη μεγάλη εναλλαγή. «Καμία ψήφος στην ακροδεξιά», διαμηνύουν Μελανσόν και Ινταλγκό.

Γαλλικές εκλογές: Νίκη Μακρόν με τέσσερις μονάδες διαφορά από τη Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθούν στις 24 Απριλίου για την προεδρία της Γαλλίας, όπως και το 2017, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο κεντρώος κ. Μακρόν κερδίζει το 27,6% αυτών, η ακροδεξιά κα Λεπέν το 23,6% και έπεται ο αριστερός Μελανσόν με 21,8%, πολύ πάνω από τις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθούν με 7% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, η υποψήφια του δεξιού και άλλοτε κυρίαρχου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Βαλερί Πεκρές με 4,8% και ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό με 4,6%.

Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν κατά σειρά ο κεντρώος Ζαν Λασάλ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, ο ακροδεξιός Νικολά Ντουπόντ-Αϊνιάν, η δήμαρχος Παρισιού και υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό, ο αντικαπιταλιστής Φιλίπ Πουτού με 0,77% και η ακροαριστερή Ναταλί Αρτό με 0,57%.

Η αποχή ανήλθε στο 25,14%, στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τις εκλογές του 2002.

 

Ο αριστερός υποψήφιος αμέσως μετά τα exit polls έστειλε σήμα για τον δεύτερο γύρο, ζητώντας «να μη δοθεί ούτε μία ψήφος στη Λεπέν».

Μακρόν: Το παιχνίδι δεν τελείωσε

«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα», έσπευσε ωστόσο να δηλώσει ο 44χρονος πρόεδρος στους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Όταν η ακροδεξιά, σε όλες τις μορφές της, λαμβάνει τόσο υψηλά ποσοστά στη χώρα, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα πράγματα πάνε καλά», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Εμανουέλ Μακρόν, αποχωρώντας από το εκλογικό του κέντρο αργά το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι.

«Ξέρω ότι εκπροσωπώ τους συμπατριώτες μου που θέλουν να αντιταχθούν στην ακροδεξιά», είπε ο Μακρόν, καλώντας τους Γάλλους που δεν τον ψήφισαν, να το πράξουν στον δεύτερο γύρο.

Μια πρώτη δημοσκόπηση με 1.700 ψηφοφόρους που πραγματοποιήθηκε από την OpinionWay μετά το κλείσιμο της ψηφοφορίας σήμερα έδειξε ότι ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν κατά 54% έναντι 46%. Μια άλλη έρευνα σε σχεδόν 1.000 άτομα από το Ifop τον είχε μπροστά από 51% έως 49%, δηλαδή εντός στατιστικού σφάλματος.

Η στήριξη για το δεύτερο γύρο

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία με ποσοστό 2,1% των ψήφων δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. «Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε.

Αντίθετα, ο Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου. Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά τη μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με τη Λεπέν αλλά «δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι' αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν».

Λεπέν: Θα ενώσω τους Γάλλους

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους Γάλλους να συγκεντρωθούν γύρω από ένα «μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο και να υλοποιήσουν τη μεγάλη εναλλαγή».

«Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας», να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει το «κοινωνικό χάσμα», στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία, εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v