Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8,5% εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καταγράφοντας οριακά μεγαλύτερη άνοδο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Πτώση κατά 0,8% στο μέσο πραγματικό ωρομίσθιο.

Στο 8,5% εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ πραγματοποίησε άλμα 8,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, οριακά πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο κατά 8,4%.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί κατά 7,9% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές στις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε 6,5% υψηλότερα σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, λίγο κάτω από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 6,6%.

Ο δείκτης είχε ενισχυθεί 6,4% τον Φεβρουάριο.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,3%, χαμηλότερα από την άνοδο 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών έχει φτάσει σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από την εποχή του στασιμοπληθωρισμού τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων, παρόλο που έχουν αυξηθεί κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν την άνοδο στο κόστος ζωής. Σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του υπουργείου Εργασίας, το μέσο πραγματικό ωρομίσθιο υποχώρησε κατά 0,8% τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ όχι απλώς έφτασε σε νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, αλλά διευρύνθηκε. Το 76% των αγαθών και των υπηρεσιών που μετρήθηκαν σημείωσαν άνοδο τουλάχιστον 4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v