Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο Τwitter υιοθετεί το χάπι-δηλητήριο κατά του Ελον Μασκ

Το δημοφιλές social media υιοθετεί το «poison pill» για να αποτρέψει την επιθετική εξαγορά του Ελον Mασκ. Ενεργοποιείται σχέδιο δικαιωμάτων μετόχων με διάρκεια ένα έτος. Σφήνα από το private equity Τhoma Bravo.

Tο Τwitter υιοθετεί το χάπι-δηλητήριο κατά του Ελον Μασκ

Η Twitter Inc. υιοθέτησε ένα μέτρο που θα την προστατεύει από εχθρικές προσφορές εξαγοράς, λαμβάνοντας μέτρα για να αποτρέψει την ανεπιθύμητη προσφορά του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ να καταστήσει την εταιρεία ιδιωτική και να την κάνει προπύργιο της ελευθερίας του λόγου.

Το διοικητικό συμβούλιο δημιούργησε ένα σχέδιο δικαιωμάτων μετόχων, το οποίο μπορεί να ασκηθεί εάν ένα μέρος αποκτήσει το 15% των μετοχών χωρίς προηγούμενη έγκριση του Δ.Σ. Η ρύθμιση ισχύει μόνο για ένα έτος. Το σχέδιο, γνωστό ως χάπι-δηλητήριο (poison pill) επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όποιος αναλαμβάνει τον έλεγχο του Twitter μέσω συσσώρευσης στην ανοιχτή αγορά πληρώνει σε όλους τους μετόχους ένα ασφάλιστρο ελέγχου. Με βάση αυτό αν κάποιος αποκτήσει αυτό το 15% οι υπόλοιποι θα έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν επιπρόσθετες μετοχές με έκπτωση.

Το Twitter ενέκρινε το σχέδιο για να κερδίσει χρόνο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και την οποία επικαλείται τοι Bloomberg. Το διοικητικό συμβούλιο θέλει να παραμένει σε θέση να αναλύει και να διαπραγματεύεται οποιαδήποτε συμφωνία, την οποία θα μπορούσε ακόμα και να την αποδεχτεί.

«Το σχέδιο δικαιωμάτων δεν εμποδίζει το διοικητικό συμβούλιο να συνεργαστεί με μέρη ή να αποδεχτεί μια πρόταση εξαγοράς, εάν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του Twitter και των μετόχων του», ανέφερε η εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc. πρόσφερε την Πέμπτη 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά για το Twitter, αποτιμώντας την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης σε 43 δισ. δολάρια. Εχοντας ήδη συγκεντρώσει μερίδιο άνω του 9% στο Twitter φέτος, είπε ότι ήταν η «καλύτερη και τελευταία» προσφορά του. Το διοικητικό συμβούλιο της Twitter συνεδρίασε την Πέμπτη για να εξετάσει την πρότασή του και να καθορίσει εάν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων της.

«Εάν η συμφωνία δεν επιτευχθεί, δεδομένου ότι δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση ούτε πιστεύω ότι μπορώ να οδηγήσω την απαραίτητη αλλαγή στη δημόσια αγορά, θα πρέπει να επανεξετάσω τη θέση μου ως μέτοχος», δήλωσε ο Μασκ.

O έτερος μνηστήρας

Παράλληλα, η Thoma Bravo LP επικοινώνησε με την Twitter Inc εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να καταθέσει μια προσφορά εξαγοράς που θα ανταγωνιζόταν την Tesla, αναφέρει το Reuters.

Πρόκειται για private equity που στα τέλη Δεκεμβρίου είχε υπό διαχείριση πάνω από 103 δισ. δολάρια ενεργητικού. Δεν είναι σαφές, όμως, ούτε τι ποσό θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η Thoma Bravo ούτε πόσο πιθανή είναι τελικά η κατάθεση της ανταγωνιστικής προσφοράς, σύμφωνα με πηγές που ζητούν να μην κατονομαστούν λόγω εμπιστευτικότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v