Ρωσία: Αντίστροφη μέτρηση για πτώχευση και ενεργοποίηση CDS

Διορία έως τις 4 Μαΐου έχει η Ρωσία, για να αποφύγει την πρώτη χρεοκοπία σε εξωτερικό χρέος εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Αιτία το ότι δεν επιτράπηκε στη χώρα να μετατρέψει ρούβλια σε δολάρια.

Ρωσία: Αντίστροφη μέτρηση για πτώχευση και ενεργοποίηση CDS

Η κίνηση της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια τόκους για δύο ομόλογα που αποτιμούνται σε δολάριο κρίθηκε πιθανή χρεοκοπία, οδηγώντας τους κατόχους ασφαλίστρων κινδύνου πιο κοντά σε αποζημίωση. 

Η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) έκρινε την Τετάρτη ότι καταγράφηκε ένα γεγονός «πιθανής αδυναμίας πληρωμής» για τα ασφάλιστρα κινδύνου (Credit Default Swaps), όταν η Ρωσία πλήρωσε σε ρούβλια. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επιτροπή ανέφερε ότι η πιθανή αδυναμία πληρωμής συνέβη στις 4 Απριλίου. 

Οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης έχουν παγώσει το συνάλλαγμα της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, καθιστώντας δύσκολη την πληρωμή του χρέους της σε συνάλλαγμα. Πρακτικά δεν της επετράπη να κάνει τη συγκεκριμένη συναλλαγή σε δολάρια, παρότι είχε τα απαραίτητα κεφάλαια.

H χώρα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αν πληρώσει τους ομολογιούχους σε δολάρια προτού λήξει η περίοδος χάριτος των 30 ημερών στις 4 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας σε εξωτερικό χρέος για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. 

Αν δεν γίνει η πληρωμή σε δολάρια μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος, η χώρα θα κηρυχθεί και επίσημα σε χρεοκοπία και οι κάτοχοι των CDS θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να πληρωθούν

H επιτροπή της ISDA είχε κηρύξει νωρίτερα τον Απρίλιο σε χρεοκοπία την εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», καθώς δεν πλήρωσε τόκους για ομόλογό της που έληγε στις 14 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v